Model/prins Nikolai reageert op verlies royal titel: ‘In shock’

Ondertussen probeert kroonprinses Mary het nog voor Margrethe op te nemen in het Grote Deense Drama...

Met een glanzende modellencarrière heeft prins Nikolai gelukkig een back-upplan, maar de 23-jarige Deense royal is not amused dat hij van zijn oma plotseling zijn koninklijke titel moet inleveren. Het moddergooien gaat door in Denemarken…

Vier prins(ess)en minder

Voor wie het Deense titeldrama vorige week heeft gemist: Koningin Margrethe besloot afgelopen woensdag een hoop royal titels te schrappen. De vier kinderen van haar jongste zoon prins Joachim zullen per 1 januari niet meer als prins, prinses en Koninklijke Hoogheid door het leven gaan. Een beslissing die het gezin van Joachim behoorlijk rouw op het dak viel.

Vol onbegrip

Prins Joachim en zijn vrouw, prinses Marie, reageerden meteen laaiend op het besluit. Volgens hen komt het als donderslag bij heldere hemel. Ook prins Nikolai, een van de kleinkinderen van koningin Margrethe die binnenkort zijn titel moet inleveren, spreekt zich nu uit.

“Net als de rest van het gezin ben ik erg verdrietig”, vertelt de 23-jarige prins, student en model aan het Deense Ekstrabladet. “Zoals mijn ouders al gezegd hebben, zijn we geschrokken door dit besluit en door hoe snel het is gegaan. Ik snap niet waarom het op deze manier moest gebeuren.”

Het geschrokken gezin van prins Joachim: prins Felix, prinses Marie, prins Joachim, prinses Athena, prins Henrik en prins Nikolai. Beeld: BrunoPress

Of prins Nikolai nu ook woest is op zijn oma? “Ik denk niet dat ik daar over hoef uit te wijden.” Oei oei oei…

Gepest op school

Volgens Joachim worden zijn jongste kinderen, prins Henrik (13) en prinses Athena (10) door het besluit nu al gepest op school. “We hebben als ouders geen tijd gehad om hen voor te bereiden op de verandering en de reacties van mensen”, legt hij uit aan de Deense krant BT. “Deze zaak gaat over de omstandigheden van kinderen, niet over iets anders. Het is vreemd om te denken dat je zomaar een naam van een kind kunt afnemen. Kinderen denken immers niet zoals wij. Ze hebben er moeite mee om het te begrijpen”, aldus de woedende vader.

Mary steunt Margrethe

Kroonprinses Mary, wier kinderen wél gewoon hun koninklijke titels mogen behouden, staat daarentegen aan de kant van koningin Margrethe. “Ik begrijp dat het een moeilijke beslissing is om te maken en een moeilijk besluit is om te horen. Verandering kan lastig zijn en pijn doen. Maar dat betekent niet dat het een onjuist besluit was”, vertelde de kroonprinses tijdens een werkbezoek. “Wij zullen ook naar de titels van onze kinderen kijken wanneer de tijd rijp is. We weten nu nog niet hoe het koninklijk huis eruitziet in de tijd van Christian [Mary’s oudste zoon en de tweede in lijn van de troonopvolging, red.], of wanneer Christians tijd bijna begint.”

Eigen leven

Koningin Margrethe bedoelde haar besluit goed, zo verdedigde ze zichzelf. “Het is voor de toekomst van mijn kleinkinderen juist beter.”

Volgens prins Joachim en prinses Marie is de verdeeldheid binnen de Deense koninklijke familie nu echter groter dan ooit tevoren. We verwachten dat ’t nog even onrustig blijft in Kopenhagen…

Bron: Hello! Magazine, HLN | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws