Drama bij de Denen: Margrethe neemt kleinkinderen hun royal titels af

Gravin Alexandra haalt in elk geval hard uit naar het besluit van haar ex-schoonmoeder.

Zoals Shakespeare het al eens zo mooi bracht: ‘There’s something rotten in the state of Denmark.’ Of, om het even in onze eigen taal te zeggen: er is drá-má binnen de Deense paleismuren. Koningin Margrethe maakte gisteren namelijk bekend dat haar kleinkinderen met ingang van volgend jaar hun koninklijke titels vaarwel moeten zeggen. En daar is niet iedereen even blij mee.

Kleine monarchie

Mocht je het gemist hebben: het inkrimpen van de monarchie is helemaal hot and happening. De Zweden schrapten eind 2019 al hun kleinkinderen van de Koninklijke Lijst, Charles heeft in het verleden al eens laten weten meer toekomst te zien in een klein koningshuis, en ook in Nederland hebben de kleinkids van Bea vaker een titel als graaf of gravin dan als prins of prinses. Laten we zeggen dat de royals er een heuse trend van maken.

Deense inspiratie

Schijnbaar heeft Margrethe eens goed rondgekeken bij haar Europese collega’s, want ook de Deense koningin kwam gisteren met een soortgelijk statement. Het gaat om de kids van Margrethes tweede zoon, prins Joachim. De prins heeft twee zoons uit zijn eerste huwelijk met gravin Alexandra en nog een zoon en dochter met zijn huidige vrouw, prinses Marie. Zowel die twee oudste zoons (Nikolai en Felix) als zijn twee jongere kids (Henrik en Athena) raken per volgend jaar hun titels als prinsen en prinses kwijt.

De kleinkinderen van kroonprins Frederik behouden overigens wél hun titels. Mogelijk heeft Margrethe zich dus laten inspireren door de Oranjes. Ons kikkerlandje heeft immers dezelfde situatie: de kinderen van koning Willem-Alexander waren namelijk ook gedurende zijn tijd als kroonprins al prinsessen. De dochters en zoon van Friso en Constantijn hebben het echter ‘gewoon’ moeten stellen met titels als gravin of graaf. En okee, eerlijk is eerlijk: we hebben één gravinfluencer.

margrethe titels
“En als ze klagen over die titels, dan deel je hiermee dus een tik uit?” (Beeld: BrunoPress)

Koninklijke exit

Zo gaan ook Nikolai, Felix, Henrik, en Athena binnenkort dus niet langer door het leven als prins en prinses. In plaats daarvan krijgen zij titels als graaf of gravin van Monpezat. Wel heeft Margrethe laten weten dat dit niets verandert aan de volgorde in de erfopvolging. Het Deense hof deelde: “Het besluit van de koningin is in lijn met soortgelijke aanpassingen die andere koninklijke huizen op verschillende manieren hebben doorgevoerd over de laatste jaren.”

“Met haar besluit wenst Hare Majesteit de Koningin een raamwerk voor de vier kleinkinderen te creëren om hun eigen levens in veel grotere mate zelf te kunnen vormgeven, zonder ingeperkt te worden door de bijzondere overwegingen en taken die een formele rol binnen het Koninklijk Huis van Denemarken als een instituut behelst.” Een hele mond vol, maar kort samengevat: als royal heb je je aan nogal wat regels te houden. En dat is lang niet altijd leuk als peuter, kind, of opstandige puber. En daarom kunnen de kids van Joachim dus farvel zeggen tegen hun titels.

denemarken titels
Joachim en Marie met hun kinderen, Nikolai, Felix, Henrik en Athena. (Beeld: BrunoPress)

Alexandra haalt uit

Klinkt best begrijpelijk, toch? Bij de Zweden ging de wijziging dan ook zonder morren in. Helaas stuit Margrethe met haar besluit direct op weerstand. Ex-schoondochter Alexandra vindt er namelijk het hare van. Via haar woordvoerder liet zij weten not amused te zijn. “Wij zijn allemaal in de war door het besluit. We zijn verdrietig en geschokt. Dit komt als donderslag bij heldere hemel. De kinderen voelen zich buitengesloten. Ze snappen niet waarom hun identiteit ze afgenomen wordt.”

Wie dan weer die ‘wij allemaal’ zijn waar Alexandra het over heeft, is echter niet duidelijk. Het Deense hof laat namelijk weten dat prins Joachim himself ‘bij het hele proces betrokken is geweest’.

Margrethe reageert

Omdat het leven als royal na zo’n aankondiging niet stilstaat, ging Margrethe na dit shocking statement langs bij een museum in Kopenhagen. Hier werd zij door de pers flink aan de tand gevoeld over het hele voorval. Zo liet de koningin weten dat dit besluit al langere tijd in de maak was.

Ook reageerde Margrethe op het idee dat de kinderen zich ‘buitengesloten’ zouden voelen. “Welja, je moet zien hoe je…Ik heb daar zelf niets van gezien, moet ik zeggen”, schrijft Hello! Magazine. Kortom: het lijkt erop dat het laatste woord over deze situatie nog niet is gesproken. In elk geval heeft Margrethe nog een paar maanden de tijd om van gedachten te veranderen. Of om even te appen met Bea, want misschien heeft onze prinses nog tips om de verandering soepel te laten verlopen.

Bron: Hello! Magazine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws