Deens Drama, Deel Deux: prins Joachim haalt uit naar koningin Margrethe

De Deense prins heeft geen goed woord over voor het besluit van zijn moeder.

Gisterochtend schreven we nog over de hommeles die er op dit moment gaande is binnen de Deense paleismuren. Koningin Margrethe stripte daar namelijk zonder pardon vier van haar kleinkinderen van hun titels. Volgens het hof in goed overleg met hun vader. Prins Joachim, de jongste zoon van Margrethe, reageerde na vragen van de Deense pers echter kei- en keihard op het besluit.

Terugblik

In case you missed it: woensdagmiddag maakte de Deense koningin Margrethe bekend dat de vier kinderen van haar tweede zoon, Prins Joachim, hun koninklijke titels kwijtraken. In plaats van prinsen en prinses, gaan Nikolai, Felix, Henrik en Athena met ingang van volgend jaar door het leven als graven en gravin van Monpezat.

Ex-schoondochter Alexandra deelde direct dat zij absoluut niet blij was met de wijziging. “Wij zijn allemaal in de war door het besluit. We zijn verdrietig en geschokt. Dit komt als donderslag bij heldere hemel. De kinderen voelen zich buitengesloten. Ze snappen niet waarom hun identiteit ze afgenomen wordt.”

Margrethe herself stelde echter dat zij nog niets gemerkt zou hebben van het feit dat haar kleinkinderen zich buitengesloten voelen. Bovendien deelde het Deense hof dat deze beslissing in goed overleg met hun vader, prins Joachim, was genomen.

Jammerende Joachim

Alleen als wij het Deense Kongehus een gouden tip mogen meegeven: het is wel zo chique om daadwerkelijk de plannen goed door te spreken met alle betrokkenen voor je zo’n statement naar buiten brengt. Navraag door de Deense pers leert namelijk dat de prins niet zo goed op de hoogte was gehouden als werd beweerd.

“Ik heb dit vijf dagen geleden te horen gekregen”, stelde de prins. “Ik hoorde dat het u in mei was verteld, is dat onjuist?” vroeg de journalist van het Ekstra Bladet, die de prins bij de Parijse ambassade aanschoot. “In mei is me een plan voorgelegd, waarin ruwweg stond dat dit zou gebeuren wanneer de kinderen elk 25 werden. Athena wordt in januari 11”, reageerde Margrethes jongste zoon.

Buitengesloten

Ook sloot de prins zich aan bij de woorden van zijn ex-vrouw, gravin Alexandra. “We zijn allemaal behoorlijk bedroefd. Het is nooit leuk om je kinderen zo slecht behandeld te zien worden. Ze zitten nu in een situatie die ze niet begrijpen.”

Als klap op de vuurpijl werd de prins gevraagd naar de impact van de beslissing op zijn relatie met zijn moeder, waarop hij keihard edoch efficiënt stelde: “Ik denk niet dat ik dat hoef uit te leggen.”

Paleis doet sus-poging

Waarschijnlijk was deze royal soap niet helemaal wat het Deense hof voor ogen had met de beslissing. Vanuit het paleis werd dan ook weer sussend gereageerd op de reactie van Joachim.

“We snappen dat er op dit moment veel emoties meespelen, maar we hopen dat de wensen van de koninklijke familie om het koninklijk huis meer future-proof te maken gerespecteerd zullen worden”, stelde het hof.

Wij verwachten in elk geval niet dat dit Deense Drama binnen nu en twee tellen opgelost gaat zijn. Zou Marie er binnenkort nog haar zegje over doen? En wat vindt oudere broer, kroonprins Frederik er eigenlijk van? Who knows!

Bron: Hello! Magazine | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws