Zand erover? Prins Joachim praat weer met koningin Margrethe na titeldrama

Maar of moeder en zoon al klaar zijn om de strijdbijl te begraven...

Langzaam maar zeker laten de Denen alle drama achter zich. Prins Joachim, die eind vorige maand wóest op zijn moeder was, wil de ruzie nu rustig uitpraten in het paleis. Klaart de lucht al een beetje daar in Kopenhagen?

Titelruzie

Eind vorige maand nam koningin Margrethe van Denemarken vier van haar kleinkinderen hun koninklijke titel. Per 1 januari zijn zij geen prins of prinses meer. De vader van de vier royals, Margrethes zoon prins Joachim, reageerde laaiend. Aan iedereen die het hoorde (en dat zijn nogal veel mensen, als je een prins met een probleem bent), vertelde hij dat dit besluit totaal onverwacht was, dat het zijn kinderen kwetste en dat de warme band met zijn moeder nu aardig bekoeld was.

Koningin Margrethe kwam met een statement. Het spijt haar niet dat ze die titels heeft ontnomen, maar wél dat haar zoon daar zo’n heisa rondom maakt. “Ik heb mijn besluit genomen als koningin, moeder en grootmoeder, maar als moeder en grootmoeder heb ik onderschat hoe gekwetst mijn jongste zoon en zijn gezin zich zouden voelen. Dat maakt veel indruk, en dat spijt me. Ik hoop dat we als een familie de vrede kunnen vinden om een weg uit deze situatie te vinden.” En daar zijn ze nu mee bezig.

Vanuit Parijs

Maar de ruzie rustig bijleggen is zo eenvoudig nog niet: prins Joachim woont met zijn gezin in Parijs, Margrethes paleisje staat middenin Kopenhagen. Videobellen is blijkbaar geen optie nu de emoties zo hoog zijn opgelopen, dus vloog Joachim vanuit Frankrijk naar Denemarken. “Het klopt dat de koningin en prins Joachim elkaar hebben gesproken in het Fredensborgpaleis”, bevestigt een woordvoerder van het hof aan de Deense krant B.T. “Iedereen wil vooruitkijken. Zoals de koningin zelf heeft gezegd, willen zij en Joachim de rust vinden om hun weg uit deze situatie te vinden.”

Graaf/gravin van Monpezat

Maar hun titels, die krijgen de vier kinderen van Joachim hoogstwaarschijnlijk niet meer terug. Prins Nikolai (23), prins Felix (20), prins Henrik (13) en prinses Athena (10) zullen vanaf 1 januari 2023 niet meer als Koninklijke Hoogheden, maar als Hunne Excellenties de graven en gravin van Monpezat door het leven gaan. Deze Franse adellijke titel komt van prins Henri, de wijlen echtgenoot van koningin Margrethe, die zich voor zijn koninklijke huwelijk Graaf van Monpezat noemde. Margrethe deelde de titel vervolgens uit aan haar beide kinderen en al haar kleinkinderen. Geen Deense royal meer, wel Franse adel, het is iéts…

Bron: People | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws