Tranen & tiara’s: jubileumfeest voor ’s werelds enig overgebleven regerend koningin

Overal zijn royals in de rouw, maar in Denemarken gaan de jubileumvieringen voor koningin Margrethe - nu de langstzittende vorstin van Europa – gewoon door.

Een bitterzoet weekend voor koningin Margrethe. De Deense vorstin zou dit weekend groots haar 50-jarig troonsjubileum vieren, maar de feestelijkheden werden overschaduwd door het overlijden van haar goede vriendin én collega-koningin Elizabeth. Zo maakten de Denen er – voorzichtig – alsnog een feestje van.

Minuut stilte

Het is een ongelukkige timing, maar de Denen maken er het beste van. Al maandenlang stond voor het weekend van 10 september een feestelijk gala op de planning om Margrethes 50 jaar op de troon te vieren. Ondanks de diepe rouw in koninklijke kringen, besloot de koningin van Denemarken om het gala toch maar door te laten gaan en vooraf een minuut stilte te houden om haar goede vriendin Elizabeth te herdenken. Veel andere festiviteiten werden geschrapt.

Een jubileumfeest met een droevige tintje dus, maar de Deense royals leverden daarbij niet in op pracht en praal. De familie van koningin Margrethe verscheen fabulous op de rode loper. Op de eerste foto het kroonprinselijk paar Frederik en Mary met hun twee oudste kinderen, prins Christian en prinses Isabella, op de tweede foto Margrethes zoon prins Joachim met zijn vrouw prinses Marie en zonen prins Nikolai en prins Felix. De derde foto toont de twee jongere zussen van prinses Margrethe: koningin Anne-Marie van Griekenland en prinses Benedikte.

Uiteráárd waren ook de andere Scandinavische royals van de partij. Op de vierde foto zien we, heerlijk in de glitter, koningin Sonja en koning Harald van Noorwegen. Foto nummer vijf showt koningin Silvia en koning Carl Gustaf van Zweden in vol ornaat.

Nog meer tiara’s

Na het gala volgde ook nog een chic banket, waarvoor alle koninginnen en prinsessen nog meer tiara’s mochten oppoetsen.

Langstzittende en enige koningin ter wereld

Margrethes vijftig jaar op de troon zijn door het overlijden van de Queen op verdrietige wijze nog specialer geworden. Na het heengaan van multi-recordhouder Elizabeth is Margrethe plotseling de langstzittende koningin ter wereld. En dat niet alleen, koningin Margrethe is nu zelfs de enig overgebleven regerend koningin (!!!) op deze aardbol. Dat lees je goed. De rest van de koninginnen die we kennen, van Máxima tot Mathilde, van Letizia tot Camilla, zijn of waren allemaal koningin-gemalin en niet geboren met blauw bloed.

Daisy en Lilibeth

Koningin Margrethe kende Queen Elizabeth al haar hele leven. De twee spraken elkaar niet aan met Uwe Majesteit, maar met koosnaampjes. Margrethe gebruikte ‘Lilibeth’ voor de Queen, net zoals haar naaste familie, terwijl zij zelf door Elizabeth ‘Daisy’ werd genoemd, een vlotte vertaling van haar naam. “Zo hebben we elkaar altijd gekend”, vertelde Margrethe eerder in een interview met ITV. “Zo noemen we elkaar als we elkaar zien of met elkaar spreken. We kunnen het absoluut goed met elkaar vinden.”

Queen Elizabeth en koningin Margrethe in Kopenhagen, 1979. Beeld: BrunoPress

Aan de kersverse King Charles schreef Margrethe deze week dan ook een emotionele brief: “Uw moeder was heel belangrijk voor mij en mijn familie. Ze was een prominent figuur onder de Europese royals en een grote inspiratiebron voor ons allemaal. We zullen haar verschrikkelijk missen.”

Bron: People, The Guardian, New My Royals | Beeld: BrunoPress, Instagram @detdanskekongehus

Laatste nieuws