Máxima over haar rol als Koningin Gemalin opnieuw uitvinden

Van 1890 tot de troonsafstand van 2013 werd Nederland geregeerd door koninginnen.

Lees ook

Sinds 2013 is Máxima een toegewijde echtgenote, moeder en publiek figuur.

Vanaf 2002 mag Máxima Zorreguieta zichzelf Prinses van Oranje noemen en vanaf de inauguratie van Koning Willem-Alexander in 2013 Koningin Gemalin. Hiermee neemt ze een enigszins unieke positie in de moderne Nederlandse geschiedenis in. Namelijk: ze is de eerste koningin-gemaal in meer dan een eeuw!

Van 1890 tot de troonsafstand van 2013 werd Nederland geregeerd door koninginnen. Koningin Wilhelmina regeerde van 1890 tot 1948, zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Koningin Juliana zat van 1948 tot 1980 op de troon en koningin Beatrix van 1980 tot 2013. Zowel Juliana als Beatrix deden afstand van de troon zodat hun erfgenamen de troon op jongere leeftijd konden erven. Koning Willem-Alexander werd in 2013 koning van Nederland en wordt opgevolgd door de huidige prinses van Oranje, prinses Catharina-Amalia. Vóór Máxima was Koningin Emma van Waldeck en Pyrmont de laatste Koningin Gemalin van Nederland, van 1879 tot 1890.

© BrunoPress

Hoewel de twee, koningin Emma en koningin Máxima, dezelfde titel nu delen, zijn er een hoop opvallende verschillen. Máxima huwde als Argentijns burgermeisje een prins, ze studeerde af aan de Universiteit van Argentinië met een graad in economie en een Master in de VS. Oók speelt haar taalvaardigheid (Spaans, Engels, Frans) een cruciale troef in haar carrière als Koningin Gemalin én pre-royal. Máxima werkte voor grote bedrijven in de financiële sector in Zuid-Amerika, de VS en in Europa.

Máxima heeft een aantal zaken op zich genomen waar koningin Emma nooit toe in staat zou zijn geweest. Omdat ze zelf een immigrant is, is ze een fervent voorstander van integratie van immigranten. Ze heeft het belang benadrukt van het leren van de Nederlandse taal om zich beter aan te passen aan het leven in Nederland en zat in een parlementaire commissie die het belang benadrukte van het opnemen van vrouwelijke immigranten op de werkplek.

© BrunoPress

Ze heeft ook verschillende doelen op zich genomen in de financiële sector, wat een ongebruikelijke focus is voor royals. Ze richt zich op het ondersteunen en promoten van vrouwen in het bedrijfsleven, evenals kleine bedrijven in Nederland, grotendeels via haar rol in het Nederlands Comité voor Ondernemen. Máxima is ook erevoorzitter van het Platform Wijzer in geldzaken, dat financiële geletterdheid van kinderen en jongvolwassenen bevordert. Fijn om te weten dat onze koningin zich nog steeds hard maakt voor dingen die haar van jongs af aan aan het hart gaan én fijn dat WA haar hierin compleet vrij laat. Ongetwijfeld heeft Máxima een heel andere positie geërfd dan haar voorganger in 1878. Ze heeft de rol van de koningin-gemaal in Nederland echt gemoderniseerd en zich toegewijd aan haar, wellicht persoonlijke, doelen. Gotta love her!

Bron: Royal Central UK | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook