De grootste glimmer in Máxima’s tiaracollectie

Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand, wie heeft de fonkelendste tiara van het land?

Fonkelende tiara’s, Máxima heeft er genoeg van liggen in de kluis. Maar er kan er maar één de grootste glimmer zijn.

We gokken dat het Stuart-diadeem kans maakt op die titel. Deze tiara heeft een royaal formaat, glanst als geen ander en bevat bovendien een van de meest zeldzame diamanten uit de koninklijke geschiedenis. Helaas haalt Máxima ‘m niet vaak tevoorschijn. De eerste en enige keer dat we de Stuart-tiara in zijn volle glorie zagen, was tijdens een staatsbanket in Buckingham Palace in 2018.

koningin Máxima
Staatsbezoek van Koning Willem Alexander en Koningin Máxima aan het Verenigd Koninkrijk. Beeld: BrunoPress

Een prachtige gelegenheid om de tiara eens te showen, want de joekel van een diamant heeft een Engelse geschiedenis. De 40-karaats diamant werd in de zeventiende eeuw gekocht door Queen Mary II van Engeland, de echtgenote van de Nederlandse stadhouder-koning Willem III. Na hun beider overlijden kwam de edelsteen terecht bij de Oranjes. Jaren later werd de diamant gebruikt in het diadeem dat voor de inhuldiging van Wilhelmina werd vervaardigd: de Stuart-tiara was geboren.

De inhuldiging van koningin Wilhelmina in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, 1898. Beeld: Wikimedia Commons (Publiek domein)

De dochter van koningin Wilhelmina was ook dol op deze spetterende tiara. Juliana droeg hem onder andere naar een gala ter ere van haar inhuldiging, tijdens de bruiloft van koningin Margrethe van Denemarken en, net als Máx decennia later, tijdens een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

De Oranjes op bezoek bij de Windsors: daar hoort de Stuart-tiara bij! Prinses Beatrix, prins Philip, Queen Elizabeth, koningin Juliana (met het diadeem), prins Bernhard en prinses Irene tijdens een staatsbezoek in 1958. Beeld: Wikimedia Commons (Publiek domein)

Prinses Beatrix leek minder enthousiast over de Stuart-tiara. Volgens The Court Jeweller is onze voormalige koningin nooit vereeuwigd met dit diadeem.

De vreugde onder de liefhebbers van royal bling was dan ook groot toen koningin Máxima de tiara tijdens een bezoek aan Luxemburg voor het eerst in jaren weer liet luchten. Zij droeg ‘m toen echter zonder de Stuart-diamant (veel tiara’s zijn aanpasbaar). Toegegeven, ook zonder die 40 karaat extra is het een mooi juweeltje.

Máxima tijdens het staatsbezoek aan Luxemburg in 2018. Beeld: BrunoPress

Juist dat hij in de laatste vijftig jaar zo weinig gezien is, maakt de Stuart-tiara extra bijzonder. Nu we er met prinses Amalia een nieuwe tiara-drager in de koninklijke familie bij hebben, leeft de hoop op dat het diadeem weer wat vaker uit de kluis gehaald wordt. Tijd om weer eens een staatsbezoek aan het VK te plannen?

Bron: The Court Jeweller, Vorsten | Beeld: BrunoPress, Wikimedia Commons

Laatste nieuws