Zo reageerde Queen Elizabeth op het aftreden van koningin Juliana

Volgens haar biograaf was koningin Elizabeth vrij kort door de bocht.

Queen Elizabeth zit inmiddels al meer dan 69 jaar op de troon (het jubileum voor volgend jaar is al in voorbereiding!) en heeft in de tussentijd al drie verschillende Nederlandse collega's meegemaakt. Hoewel de banden tussen de koninklijke families hartelijk zijn, heeft de Queen wel een ding duidelijk gemaakt: van al die troonsafstanden is ze niet zo'n liefhebber.

Typisch Nederlands

Koningin Juliana was al vier jaar staatshoofd toen ze er een jongere queen-collega bijkreeg aan de overzijde van de Noordzee, de destijds 25-jarige Queen Elizabeth. Regelmatig stonden de twee koninginnen zij aan zij tijdens staatsbezoeken, banketten en bruiloften, totdat Juliana in 1980 besloot het stokje over te dragen aan haar dochter.

Volgens biograaf Penny Junor reageerde de Queen Elizabeth kort maar krachtig toen haar persvoorlichter belde om het nieuws te delen dat Juliana troonsafstand ging doen.

“'Typisch Nederlands', zei de Queen toen, en ze hing meteen op”, aldus Junor.

Andere geschiedenis

Gelijk had koningin Elizabeth wel als je kijkt naar de troonopvolging in beide landen. Koningin Wilhelmina, koningin Juliana en koningin Beatrix kozen er zelf allemaal voor om een stapje terug te doen. De Queen weet dat haar voorgangers juist stuk voor stuk op de troon zaten tot aan hun overlijden – het woord 'pensioen' staat niet in het woordenboek van de Windsors.

“Zelfs als ze 'arbeidsongeschikt' zou worden op de een of andere manier is het nog steeds ondenkbaar dat ze troonsafstand zou doen”, aldus Junor. Vandaar dat koningin Juliana kon aftreden op haar 71e terwijl prins Charles op zijn 72e nog altijd op het koningschap wacht.

Queen Elizabeth en prinses Beatrix. Beeld: Brunopress

Bron: Express | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws