Exodus voor Deense royals na titeldrama

Vast niet helemáál wat Margrethe in gedachten had.

De Denen blijven ons maar bezig houden. Het nieuws dat Margrethe de kids van haar jongste zoon, prins Joachim, hun titels afneemt, ging er niet bij iedereen even soepeltjes in. Er volgde een hoop media-heisa, en uiteindelijk zouden moeder en zoon toch echt samen om de tafel gaan om dit eens uit te praten. Maar of dat nu zo’n succes is geweest…

Terugblik

Mocht je het gemist hebben: het Deense hof schudt op z’n grondvesten. Koningin Margrethe maakte namelijk eind september bekend dat de kids van haar jongste zoon Joachim hun koninklijke titels kwijtraken. Vier van haar kleinkinderen gaan per 1 januari daarom niet meer door het leven als prinsen en prinses, maar als graven en gravin van Monpezat.

Hoewel Margrethe claimde dat dit in goed overleg was gegaan, lieten Joachim, zijn ex-vrouw Alexandra en (binnenkort voormalig) prins Nikolai weten dat het besluit ze behoorlijk had doen schrikken.

Overleg

Na een dosis mopperen in de media door de verschillende betrokkenen, deelde het Deense hof medio oktober dat Margrethe en Joachim samen waren gekomen om de situatie eens goed uit te praten.

“Het klopt dat de koningin en prins Joachim elkaar hebben gesproken in het Fredensborgpaleis”, bevestigde een woordvoerder van het hof toen aan de Deense krant B.T. “Iedereen wil vooruitkijken. Zoals de koningin zelf heeft gezegd, willen zij en Joachim de rust vinden om hun weg uit deze situatie te vinden.” En op zich zou je kunnen zeggen dat er inderdaad ‘een weg uit’ de situatie is gevonden. Wij willen er alleen een beste portie kronen om verwedden dat de huidige oplossing net weer niét is wat Margrethe voor ogen had.

Emigratie

Gisteren berichtten verschillende media namelijk dat Joachim, Marie en hun kinderen, Henrik en Athena, het Europese continent achter zich laten. De royals bevonden zich eigenlijk al weinig in de buurt van het Deense paleis vanwege Joachims werkzaamheden in Parijs. Hier is hij namelijk actief als militair attaché bij de Deense ambassade in Parijs.

De tabloidkrant B.T. bericht dat Joachim in Washington D.C. een baan heeft gevonden in de defensie-branche. Waarschijnlijk zal hij hier in de tweede helft van 2023 aan dit nieuwe hoofdstuk van zijn carrière beginnen, aangezien dan zijn functie in Parijs afloopt.

Royals in de VS

Hoe lief Margrethe ook haar excuses heeft aangeboden, het lijkt er nu dus op dat die gesprekken in het Fredensborgpaleis niet helemaal volgens plan zijn gegaan. Met een oceaan in de weg wordt die symbolische breuk met het hof immers wel héél letterlijk.

Overigens zullen Joachim en Marie niet de enige royals zijn die dan in de good old U-S of A vertoeven. Natuurlijk kunnen ze cultuurtips uitwisselen met de Sussexes, maar getuige het feit dat die aan de andere kant van het land wonen, verwachten we daar geen koffiedates mee. Maar wie weet: de Zweedse prinses Madeleine woont in Floria, de Japanse Mako in New York, en binnenkort trekken waarschijnlijk ook Noorse tortelduifjes Märtha Louise en haar Durek Verrett naar de Verenigde staten. Genoeg koninklijke connecties aldaar voor de Denen om zich mee te vermaken!

Bron: Beau Monde archief, Hello! Magazine | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws