Huh? Deense troonwissel is binnen enkele minuten gedaan

Voorbij in een oogwenk!

Met de bekendmaking van het officiële programma voor de aanstaande troonwissel in Denemarken, valt er één ding op: het moment suprême is slechts een kwestie van enkele minuten.

Geen spektakel

Wanneer de ene vorst aftreedt en de volgende monarch een plekje op de troon krijgt, dan verwacht je waarschijnlijk een flink koninklijk spektakel. Van letterlijke kroning tot feestelijke inauguratie met allerlei collega-royals: het lijkt er een beetje bij te heuren. Toch ligt dat voor de Denen heel anders.

Zo legden we onlangs al uit dat er voor de aanstaande koning en koningin, Frederik en Mary, geen uitgebreid feest op de agenda staat wanneer zij koningin Margrethe opvolgen komende zondag. Nu heeft het Deense hof het officiële programma voor de dag naar buiten gebracht, waarmee we precies weten wat van de grote dag kunnen verwachten.

Vliegensvlug

Hierin valt vooral op dat de kwestie an sich binnen een kwartiertje (!) wordt geregeld. Volgens de planning komt koningin Margrethe om 14.00 precies aan bij de raadsvergadering te Christiansborg. Hier zet zij vervolgens haar handtekening om de aftreding officieel te maken – en volgens de Deense regels betekent deze handtekening meteen dat Frederik officieel koning is. Om 14.15 vertrekt Margrethe vervolgens alweer vanaf het paleis Christiansborg naar huis. En zo is er binnen 15 luttele minuten geschiedenis geschreven in Denemarken.

Het volledige programma van de dag ziet er als volgt uit:

  • 13.35 – Kroonprins Frederik, kroonprinses Mary, en prins Christian rijden in de auto vanaf het Frederik VIII-paleis naar Christiansborg.
  • 13.37 – Koningin Margrethe vertrekt te koets in een processie van het Christian IX-paleis naar Christiansborg.
  • 14.00 – Raadsvergadering te Christiansborg waar Margrethe haar troonsafstandsverklaring ondertekent in het bijzijn van Frederik en Christian. Frederik is met onmiddellijke ingang de nieuwe koning.
  • 14.15 – Margrethe vertrekt vanaf Christiansborg te auto terug naar het Christian IX-paleis.
  • 14.30 – Receptie te Christiansborg door het koningspaar.
  • 15.00 – Balkonmoment: Deense premier verkondigt officieel de troonsbestijging van koning Frederik X. Een eerste speech en afsluiting met Frederiks officiële motto.
  • 15.10 – Saluutschoten vanaf de Deense marinebasis te Holmen, Kopenhagen. Hofstaf laat koninklijke standaard bij Margrethes woonpaleis zakken. Bij het woonpaleis van Frederik en Mary wordt de standaard juist gehesen.
  • 15.30 – Frederik en Mary vertrekken per koets in een een processie vanaf Christiansborg naar huis.
  • 17.00 – Overgang van het koninklijk vaandel van Margrethes woonpaleis naar het woonpaleis van Frederik en Mary.

Viering

Kortom: de Denen houden het bijzonder nuchter. Op 15 januari volgt er ’s ochtends nog een vergadering van het Deense parlement, die bijgewoond wordt door het kersverse koningspaar en andere leden van de koninklijke familie. De officiële activiteiten worden op 21 januari vervolgens afgesloten met een kerkdienst in de Aarhus-kathedraal.

Weinig pompweinig circumstance, maar gewoon een simpele wisseling van de wacht. Hoewel wij een béétje glitter en glamour ook op prijs hadden gesteld, valt er natuurlijk ook iets te zeggen voor zo’n sobere aanpak. Ach – de komende jaren hebben de kersverse koning en koningin toch volop tijd om hun mooiste juwelen bij allerhande gelegenheden uit de kluis te halen. Wij kunnen in elk geval niet wachten!

Bron: Instagram @detdanskekongehus, Gert’s Royals | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws