Aha: zo druk hadden de royals het in 2023

Zo vaak lieten de verschillende vorsten zich zien afgelopen jaar.

Waar veruit de meeste mensen het moeten doen met een kantoorbaan en een maand aan verlofdagen, ligt dat voor het gemiddelde koningshuis een beetje anders. Tussen speeches, prestigieuze evenementen en glamour-verschijningen door houden zij er vaak een druk leven op na…of valt dat mee? De royalty watchers van UFO NO More zijn in de cijfers gedoken!

Druk, druk, druk

Hoewel het per land een beetje verschilt wat er precies op de agenda van de gemiddelde royal staat, zijn er natuurlijk de nodige vergelijkingen te maken. Zo geldt dat de verschillende koningshuizen van Europa over het algemeen netjes bijhouden wanneer leden van de royal familie hier of daar hun opwachting maken. Van staatsbanketten tot keuvelen met de locals: alles wordt bijgehouden.

De modeminnende royalty-experts achter UFO No More houden zoals elk jaar ook hun eigen cijfers bij. Zo stellen ze: “We hopen dat informatie over hoeveel dagen deze families in het jaar werken, helpen om de totale kosten in het prijzen-jaaroverzicht meer context te geven.”

Maar wat hier nog meer uit blijkt? Het ene koningshuis heeft het beduidend drukker dan het andere. En zo komen onze Oranjes toch niet héél lekker uit de verf.

Voorbeeldfunctie

De royals die veruit de meeste publieke duties hebben uitgevoerd? Dat zijn volgens de telling de Zweden en de Spanjaarden. Zo gaan de Zwoyals met 218 publieke verschijningen aan kop, en volgt het Casa Real op de voet met 213 werkdagen over 2023.

Hierbij moet wel genoemd worden dat in de telling van de Zweedse royals maar liefst zeven mensen meegenomen zijn, tegenover vijf working royals vanuit Spanje.

Net onder de 200 dagen in de schijnwerpers vinden we de Noren, met 198 gewerkte dagen door zes leden van het Kongehuset. Van de Windsors zijn alleen de Waleses en de Edinburghs meegenomen in de vergelijking, en zij zijn gezamenlijk goed voor 195 dagen met publieke appearances.

Daarop volgen de Denen, die zich in 2023 191 keer in het openbaar hebben getoond. Hierbij geldt natuurlijk dat vooral koningin Margrethe aan het begin van 2023 lang uit de running was, vanwege de rugoperatie die zij moest ondergaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UFO No More (@ufonomore)

Vakantie vieren

Bij sommige royals bleven de agenda’s beduidend leger. Zo lieten de Belgische royals zich in 2023 slechts 173 dagen zien, traden Albert en Charlene van Monaco slechts 172 dagen naar buiten, en maakte de groothertogelijke familie van Luxemburg op 166 dagen een publieke verschijning.

En helemaal onderaan de telling? Daar vinden we onze Oranjes. Zij ondernamen in totaal op 162 dagen verschillende openbare taken. Hiermee zijn zij de hekkensluiters van deze snelle telling. Aiii….

Per staatshoofd

Natuurlijk geldt zoals gezegd dat het ene vorstenhuis groter is dan het andere. Waar de Zweedse koning Carl Gustaf, koningin Silvia, prinses Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip, prinses Sofia en prinses Madeleine met maar liefst zeven royals in deze berekening vertegenwoordigd zijn, zijn van ons eigen Koninklijk Huis alleen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Amalia en prinses Beatrix meegenomen in de cijfers.

Als we de totale cijfers per staatshoofd op een rijtje zetten, dan blijkt dat onze Willem-Alexander het bijvoorbeeld best prima doet. Hier valt hij namelijk in de middenmoot.

  1. Spanje: Koning Felipe – 193 dagen
  2. Monaco: Prins Albert – 169 dagen
  3. België: Koning Filip – 142 dagen
  4. Zweden: Koning Carl Gustaf – 140 dagen
  5. Nederland: Koning Willem-Alexander – 130 dagen
  6. Noorwegen: Koning Harald – 121 dagen
  7. Luxemburg: Groothertog Henri – 104 dagen
  8. Denemarken: Koningin Margrethe – 86 dagen

Natuurlijk geldt dat in deze berekeningen alleen de openbare verschijningen en publiek aangekondigde evenementen van de verschillende royals meegenomen zijn. Werkzaamheden die achter gesloten deuren plaats hebben gevonden, zijn niet meegerekend.

Bron: UFO NO More | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws