Pittige prijskaartjes: dit kostten de royal outfits van 2023!

De #1 verbaast natuurlijk niemand.

Nu 2023 achter de rug is, kan de balans opgemaakt worden: wat waren onze hoogte- en dieptepunten van het jaar? Welke royals ontpopten zich als fashion queens en wie sloegen de mode-plank mis? En vooral: wat mocht al die pracht en praal kosten? Ons favoriete fashion-platform, UFO No More, heeft zoals gewoonlijk de cijfers weer op een rijtje gezet.

Royal fashion

Dag in dag uit vriendelijk wuiven, kroontjes dragen, en je continu op je business-best of meest koninklijk laten zien: achter alle royal verschijningen gaan indrukwekkende garderobes schuil. Hoewel het recyclen van outfits anno nu steeds gewoner wordt, zien we nog regelmatig nieuwe designerstukjes of met edelstenen bezette kunstwerkjes de revue passeren.

Het hele jaar door houden de experts van UFO No More bij wat de verschillende royal ladies precies dragen, en nu 2023 helemaal rond is, hebben zij eens alle cijfers vergeleken om dé grote vraag te beantwoorden: cuánto cuesta?

De kroon spannen

Het zal je niet verbazen dat er flink wat geld gemoeid is met al die gigantische garderobes. Maar één van de Europese royal ladies steekt met kop en schouders boven haar collega’s uit als het op haar garderobe aankomt. We hebben het hier over nieuwe kledingstukken met een totaalwaarde van maar liefs €371.822 – eindeloze designerstukken, Zwitserse luxelabels, en natuurlijk de nodige diamanten. Je hebt het waarschijnlijk al geraden: we hebben het hier over prinses Charlene van Monaco. Voor alle nieuwe items die zij uit de kast trok, gold een gemiddeld prijskaartje van €2.974 per stuk.

Beeld: NL Beeld

Prinses Kate staat dit jaar op de derde plek met een totale garderobe-waarde van €110.859, en de Luxemburgse groothertogin Maria Teresa heeft de vijfde plek veroverd met nieuwe items die in totaal goed waren voor €106.405.

De tweede en vierde plek? Die worden dit jaar bezet door de Yorkse prinsessen! Hierbij leggen de experts van UFO No More en het Instagram-account Royal Fashion Police uit dat dit komt door een stel fikse uitschieters. Zo droegen zowel Eugenie als Beatrice namelijk juwelen van het legendarische label Garrard tijdens de kroning, en kwamen de zussen ook in (hoogstwaarschijnlijk geleende) designer-outfits van respectievelijk Fendi en Richard Quinn opdagen bij het Vogue World-evenement in Londen.

Deze unieke uitspattingen leveren Eugenie zelfs dé toppositie op als het aankomt op gemiddelde prijs per stuk met een whopping waarde van €6.766. De totale waarde van haar nieuwe kledingstukken en accessoires ligt bovendien op €196.219. Zus Beatrice houdt het in die zin een tikje bescheidener: de totale waarde van haar outfits ligt op €108.053.98, met een gemiddelde waarde per stuk van €1.742.

En onze koningin?

Natuurlijk is ook de kledingkast van onze Máxima onder de loep genomen. Zij heeft zo’n 116 nieuwe items gedebuteerd over heel 2023, waarvan 67 meegenomen zijn in de berekeningen. In totaal zouden deze kledingstukken goed zijn voor een waarde van €51.696, met een gemiddelde prijs van €771.

Beeld: NL Beeld

Natuurlijk geldt dat al deze bedragen in feite schattingen zijn. Men weet immers dat een royal die jouw label draagt een fantastisch uithangbord is voor je merk. Er zal ongetwijfeld dus ook flink geleend of gesponsord zijn aan alle koninklijke garderobes. Daarnaast legt UFO No More uit dat er regelmatig sprake is van custom japonnetjes waarvan prijzen niet te achterhalen zijn, of dat bestaande ontwerpen speciaal voor de koninklijke clientèle worden aangepast. Hierom blijft het een béétje schatten wat er precies aan euro’s in de kast hangt bij de royals thuis.

Hoe dan ook geldt natuurlijk: ook met miljoenen op de bankrekening is smaak niet te koop. Een styliste inhuren kan echter wel.

Bron: UFO No More | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws