Dit gaat er veranderen voor prins Christian na de troonwisseling

Er gaat een hoop veranderen voor de 18-jarige prins.

Er gaat volgende weekend heel wat veranderen in het Deense koningshuis, als koningin Margrethe na 52 jaar afstand doet van de troon. Zo zal de 18-jarige prins Christian vanaf dat moment kroonprins van Denemarken zijn. Maar wat verandert er daarmee nog meer voor de zoon van de toekomstige koning Frederik en koningin Mary?

Troonswisseling

Op Oudejaarsdag verraste de Deense Koningin Margrethe iedereen met het nieuws dat ze volgend weekend afstand zal doen van de troon. Het is de eerste keer in zo’n 900 jaar dat dit gebeurt in Denemarken – een unieke gebeurtenis dus! “Ik heb besloten dat dit het juiste moment is. Op 14 januari 2024 – 52 jaar nadat ik mijn geliefde vader heb opgevolgd – treed ik af als koningin van Denemarken. Ik draag de troon over aan mijn zoon, kroonprins Frederik”, zei de 83-jarige Deense vorstin tijdens haar nieuwjaarsspeech op 31 december.

En bij zo’n troonswisseling horen ook nieuwe titels. Kroonprins Frederik zal het stokje van zijn moeder overnemen en draagt vanaf dat moment de titel Zijne Majesteit Koning Frederik X. Zijn vrouw zal bekend staan als Hare Majesteit Koningin Mary. Samen worden zij dan de Koning en de Koningin van Denemarken.

Nieuwe titel voor Christian

Ook voor prins Christian ligt er een nieuwe titel in het verschiet. Hij zit momenteel in het laatste jaar van zijn middelbare school aan het Ordrup Gymnasium in Gentofte en vierde afgelopen oktober nog zijn achttiende verjaardag met een uitgebreid galadiner – waar ook kroonprinses Amalia te gast was. Tot dusver een relatief normaal (voor zover dat kan als jonge royal) bestaan dus. Zodra zijn vader de Koning van Denemarken wordt, is hij de eerste in lijn van troonopvolging en draagt hij de titel ZKH Kroonprins Christian. Maar dat is nog niet alles, want de zoon van Frederik en Mary staat voor meer grote veranderingen.

Financiële steun en publieke taken

Zo bestaat er de mogelijkheid dat de jonge prins een grote koninklijke toelage zal ontvangen. Eerder werd door het Deense koninklijke paleis aangekondigd dat prins Christian geen financiële steun zou ontvangen van de Folketing (het parlement) ’totdat hij 21 wordt of bij een mogelijke troonswisseling, als die daarvoor plaatsvindt’. En dat laatste is nu dus het geval.

Of Christian zijn publieke taken zal uitbreiden in zijn nieuwe functie is nog niet bekend, maar het Deense paleis zei op zijn 18e verjaardag over de prins: “De belangrijkste prioriteit voor het komende jaar zal de voltooiing van zijn hoger secundair onderwijs zijn”. Na het voltooien van zijn middelbare school kan Christian besluiten om net als zijn ouders naar de universiteit te gaan en zal hij waarschijnlijk een militaire opleiding volgen, net als zijn vader.

Verhuizen naar Amalienborg?

Ook voor de broertjes en zusjes van Christian zal er iets veranderen – al zijn de gevolgen voor hen een stuk kleiner. Zodra Frederik en Mary koning en koningin zijn, zullen al hun kinderen namelijk een plekje opschuiven in de lijn van troonopvolging. Na prins Christian, zal prinses Isabella als tweede in de rij staan, gevolgd door prins Vincent en prinses Josephine. Het gezin verblijft momenteel in het paleis van Frederik VIII in paleis Amalienborg in Kopenhagen. Het is niet bekend of ze gaan verhuizen naar het paleis van Christian IX in Amalienborg, dat koningin Margrethe momenteel haar thuis noemt. Wordt vervolgd, dus!

Bron: Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws