Nieuwe titels: dit gaat er veranderen in het Deense Koningshuis

Na het aftreden van Koningin Margrethe zullen er een aantal titelwijzigingen plaatsvinden in Denemarken.

Op Oudejaarsdag verraste de Deense Koningin Margrethe iedereen met het nieuws dat ze na 52 jaar afstand zal doen van de troon. En de Denen laten er geen gras over groeien. Volgend weekend is het namelijk al zover, dan zal Margrethe het stokje overdragen aan haar zoon kroonprins Frederik. Maar wat gaat er eigenlijk nog meer veranderen qua titels in het Deense koningshuis?

Koningin Margrethe treedt af

“Ik heb besloten dat dit het juiste moment is. Op 14 januari 2024 – 52 jaar nadat ik mijn geliefde vader heb opgevolgd – treed ik af als koningin van Denemarken. Ik draag de troon over aan mijn zoon, kroonprins Frederik”, zei de 83-jarige Deense vorstin tijdens haar nieuwjaarsspeech op 31 december. Over minder dan twee weken is het al zover en zal kroonprins Frederik de troon bestijgen. Hij zal Margrethe opvolgen als koning Frederik X.

Dat is echter niet de enige verandering in het Deense koningshuis, want na de troonswisseling zullen er meerdere titelwijzigingen plaatsvinden. Het Deense hof heeft in een verklaring laten weten wat de nieuwe titels precies zullen worden.

Titelwijzigingen

Dinsdag brachten hovelingen een verklaring uit over de titelwijzigingen voor koningin Margrethe, kroonprins Frederik, kroonprinses Mary en prins Christian nadat de Deense koningin volgend weekend aftreedt. Zo werd bevestigd dat haar oudste zoon en troonopvolger – zoals verwacht – de titel koning Frederik krijgt. Zijn vrouw zal bekend worden als koningin Mary.

“Op zondag 14 januari 2024 neemt ZKH de kroonprins de Deense troon over als Zijne Majesteit Koning Frederik X. Tegelijkertijd zal HKH de kroonprinses bekend staan als Hare Majesteit Koningin Mary”, aldus het Deense koninklijke hof in een verklaring. “Het Koninklijk Paar zal voortaan de titel de Koning en de Koningin van Denemarken dragen.”

Nieuwe troonopvolger

Nu kroonprins Frederik de troon zal bestijgen, staat er natuurlijk ook een nieuwe troonopvolger klaar in de lijn van troonopvolging. “ZKH Prins Christian wordt de troonopvolger en zal voortaan ZKH Kroonprins Christian worden genoemd”, zegt het paleis over de 18-jarige zoon van Frederik en Mary. En de huidige koningin? “Na de troonopvolging zal HM de Koningin Majesteit blijven en de titel HM Koningin Margrethe dragen”, luidt de verklaring. Duidelijk!

Bron: People | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws