Kleinzoon Margrethe spreekt openhartig over verliezen titel

'Ik ben officieel vrij', aldus de ex-prins.

Ooit was hij een Deense prins, maar tegenwoordig timmert hij hard aan de weg als model en student down under. Ook die prinselijke titel is hij (na veel controverse) kwijt. In gesprek met het Australische platform 9Honey vertelt Nikolai, graaf van Monpezat, openhartig over z’n leven weg van het Deense hof.

Weg van het hof

Als oudste kleinzoon van Margrethe, de Deense koningin, is Nikolai altijd relatief nabij de Deense troon opgegroeid. Inmiddels is hij een aantal plekken opgeschoven in de troonopvolging, met neefjes en nichtjes Christian, Isabella, Vincent en Josephine voor zich in rij.

Bovendien draagt hij niet langer een prinselijke titel. Het kan je bijna niet ontgaan zijn: Margrethe maakte schijnbaar uit het niets bekend dat de kinderen van prins Joachim, haar jongste zoon, gedegradeerd zouden worden naar graven en gravin. Hier had iedereen een mening over en uiteindelijk zou de zaak weer helemaal uitgepraat zijn. Ondertussen verhuisde het gezinnetje rond Joachim echter wel naar de andere kant van de oceaan, en is kleinzoon Nikolai nu begonnen aan een studie in Australië.

‘Gevoelige kwestie’

Natuurlijk voelde 9Honey de ex-prins ook even aan de tand over de hele kwestie. We zijn inmiddels een aantal maanden verder – hoe kijkt Nikolai er nu op terug? “Het is nog steeds een gevoelig onderwerp, maar ik bedoel…Ik ben dezelfde persoon die ik altijd was. Het is meer een formaliteit of een soort verandering van erbij horen”, aldus de graaf.

Wel zegt Nikolai eerlijk, wanneer hem wordt gevraagd of de verandering niet als shock kwam: “Ja, absoluut. En ik denk dat het dat nog steeds wel is.” Maar de royal houdt er een nuchtere kijk op na. Zo stelt hij: “Ik denk ook dat veel mensen, misschien vooral dames die trouwen, zij moeten ook hun achternaam aanpassen, en hun gevoel van ‘erbij horen’, dus ik denk dat het niet zoveel verschilt van andere mensen…Maar toch…Niet iedereen wil dat”, verklaart de graaf.

Vrijheid

Al met al lijkt de graaf niet bepaald met de kwestie in z’n maag te zitten. Zo verklapt hij openhartig dat hij nu een stuk meer vrijheden heeft. “Ik heb me nooit beperkt gevoeld, dus voor mij heeft het nog niets veranderd. In de toekomst denk ik wel dat het een verschil zal maken.”

En dan vervolgt hij: “Ik had voorheen geen officiële verantwoordelijkheden, maar nu ben ik er toch officieel vrij van.” Wat we dan in de toekomst van de prins kunnen verwachten? “Ik denk dat ik altijd gedaan heb wat iedereen om me heen van me verwachtte, vooral met betrekking tot mijn afkomst – ik heb altijd voor toestemming gevraagd, gedaan wat me gezegd werd.”

“Ik vind mezelf totaal niet rebels. Maar je begrijpt dat tijden veranderen en ik daar graag in meega”, besluit Nikolai. Dat belooft nog wat!

Bron: 9Honey | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws