Huh? Deense zonen raken in opspraak om gebruik titels

Dat de twee geen prinsen meer zijn, lijkt nog niet helemaal te zijn doorgedrongen.

Een nieuw jaar, een nieuwe titel. Je zou misschien denken dat alle heisa om de Deense royal titels nu wel is gaan liggen, maar het verhaal blijkt tóch nog een staartje te krijgen.

Ophef

In case you missed it: de Denen sloten het afgelopen jaar af met een hoop gedoe. Koningin Margrethe maakte namelijk bekend dat de kinderen van jongste zoon Joachim hun titels als prinsen en prinses kwijtraakten met ingang van 2023. Kan gebeuren, natuurlijk. Een kleine monarchie is helemaal hip, anno nu.

Margrethe was alleen even vergeten dit goed te overleggen met Joachim en de kleinkinders in kwestie. Gevolg: een hoop frustratie over en weer, een eenzame kerst voor Margrethe, en een aankomende emigratie naar de andere kant van de oceaan voor Joachim en zijn gezin.

New year, new me?

Met klokslag middernacht op 1 januari was het besluit definitief: Nikolai, Felix, Henrik en Athena waren hun prinselijke titels kwijt. In plaats daarvan gaan zij nu door het leven als graven en gravin van Monpezat.

Alleen: dat blijkt dus nog niet helemaal rond te zijn. De Deense pers is eens goed in de administratie gedoken, en wat blijkt? Nikolai en Felix staan nog altijd geregistreerd als prins. Voor hun grootmoeder mogen ze dan geen prinselijke titels meer hebben, maar voor de verzekering, douane, ambassade, en ga zo maar door? Daar staan ze nog altijd te boek als prinsen en Hoogheden.

Tijdelijk

De Deense overheid heeft al laten weten dat er door de heren zélf initiatief genomen moet worden om die titels aan te passen, aangezien zij beiden boven de achttien zijn. Officiële richtlijnen zijn er bovendien niet – hoe vaak komt het immers voor dat royals hun titels (gedwongen) vrijwillig moeten opgeven?

De ex-vrouw van prins Joachim en moeder van de twee, gravin Alexandra, heeft al laten weten dat dit allemaal nog van tijdelijke aard is. Een woordvoerder deelde mee dat er voor zowel Nikolai als Felix nog enkele reizen op de planning staan. En een nieuw paspoort aanvragen vlak voor een snoepreisje? Daar wordt geen mens gelukkig van – ongeacht de titel.

Bron: Royal Central | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws