Deense koningin Margrethe verbreekt indrukwekkend record

Margrethe viert het moment in stijl.

Vorig jaar vierde ze al haar gouden jubileum, maar dit jaar heeft Deense vorstin Margrethe nóg een indrukwekkende mijlpaal bereikt.

Koningin van de Denen

Zoals bij verschillende andere vorsten, was ook de troonsbestijging van Margrethe bijzonder bitterzoet: deze volgde namelijk direct op het overlijden van haar vader, wijlen koning Frederick IX.

Slechts één dag na het overlijden van haar vader na een nauwelijks twee weken durend ziekbed, werd op 15 januari 1972 vanaf het balkon van Christiansborg aangekondigd dat ze de nieuwe koningin was. Er klonken een paar bedrukte hoeraatjes uit de menigte en dat was het: een 31-jarig figuurtje in het zwart op een balkon, bijna in tranen achter de microfoons, voortaan Margrethe II, koningin van de Denen.

Jubileum

Dit betekent dat Margrethe vorig jaar exact vijftig jaar op de troon zat, maar deze maand stond er nog een ánder bijzondere mijlpaal op de agenda. Zo deelde het Deense koningshuis dat de Deense Majestæt nu de langst regerende vorst is in de geschiedenis van het land. En dat werd luister bijgezet met een set ontspannen kiekjes van de koningin.

Op de foto’s zien we HM aan boord van ‘haar’ bootje, het royal schip Dannebrog. In het bijschrift legt het Deense hof uit: “In mid-juli zal Hare Majesteit de Koningin de langstzittende regerend monarch in de geschiedenis van Denemarken zijn.”

Tot deze week was die eer nog weggelegd voor Christian IV, die in de zestiende en zeventiende eeuw regeerde. Op 10-jarige leeftijd kwam het kleine mannetje op de troon na het overlijden van zijn vader, maar vanwege zijn jonge leeftijd werd er tot 1596 een regent ingesteld, leggen de Denen uit via Instagram. Technisch gezien was Christian dus nog enkele jaren langer op de troon dan Margrethe, maar was hij simpelweg geen regérend vorst.

Queen of the seas

Dat Margrethe niet vies is van tijd op het water, is inmiddels wel bekend. Zo spendeert zij elk jaar een deel van haar zomer op het imposante jacht Dannebrog, en neemt ze het ruim 78-meter lange jacht regelmatig mee als vervoer én verblijf op staatsbezoeken.

Voor de foto’s die afgelopen week op het jacht gemaakt zijn, draagt de majesteit bovendien een lekker nautisch outfitje: zo is te zien dat zij een luchtige blousejurk draagt met nautische prints – van scheepsknopen tot ankers en stuurwielen. Lekker in thema, die Margrethe – het enige wat nog ontbreekt is een feesthoedje.

Bron: Instagram @Detdanskekongehus | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws