Aha: waarom prins Frederik geen grootse kroningsceremonie krijgt

De Denen houden het nuchter!

Op zondag 14 januari is het zover: na 52 jaar op de Deense troon geeft koningin Margrethe haar plek op voor (nu nog) kroonprins Frederik. Je zou misschien verwachten dat dat reden genoeg is voor een flink feest van koninklijke proporties, maar niets is minder waar. Die Deense troonwissel gaat namelijk zonder al te veel pomp and circumstance voorbij.

Troonwissel

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: in haar nieuwjaarsspeech op 31 december kondigde de Deense vorstin Margrethe aan dat zij op de dag van haar 52e jubileum zal aftreden. Dat betekent dat we vanaf 14 januari niet langer te maken hebben met een koningin, maar een Deense koning – namelijk haar oudste zoon, Frederik.

En bij een troonwisseling denk je misschien aan dit soort taferelen:

Beeld: NL Beeld

Of een inhuldiging à la onze Oranjes:

Beeld: NL Beeld

Maar dat gaat in Denemarken een béétje anders. Nuchter als ze zijn is daar namelijk geen sprake van een grootse ceremonie of glamoureuze kroning. Welnee!

Sobere ceremonie

In gesprek met Hello! Magazine legt royal historica Marlene Koenig uit hoe dat zit. Zo’n negen eeuwen geleden werden er inderdaad wel vorsten gekroond in Denemarken, maar door de tijd is dat flink veranderd. Na verloop van tijd werden vorsten niet meer gekroond (zij kwamen al in vol ornaat mét kroon naar de ceremonie, lekker makkelijk) maar alleen nog gezalfd. Ook dat is echter niet meer het geval.

“In 1849, toen Frederik VII de troon besteeg, was Denemarken een constitutionele monarchie en werd de zalvingsceremonie afgeschaft”, legt ze uit. “Sinds 1849 wordt de nieuwe koning of koningin uitgeroepen door de premier. Margrethe werd geproclameerd als koningin op het balkon van het paleis Christiansborg op 15 januari 1972, de dag nadat haar vader, Frederik IX, overleed”, vervolgt Koenig.

Aftreden

Daarbij is het voor het eerst in bijna negenhonderd jaar dat er een vorst aftreedt in Denemarken. Troonwisselingen volgden eigenlijk altijd op een overlijden, en daarmee begrijp je meteen waarom feesttoeters en fanfares historisch gezien niet helemaal gepast waren bij deze gelegenheden.

Dat Frederik en Mary bij hun proclamatie niet in rouwkledij op het balkon van Christiansborg hoeven te verschijnen, is daardoor een primeur voor de Deense monarchie. Op hun eigen website schrijft het Deense hof: “ZKH de Kroonprins zal arriveren te Christiansborg als kroonprins, en weer vertrekken als Koning.”

Wij zijn in elk geval reuze-benieuwd wat het komende jaar de aanstaande koning en koningin zal brengen!

Bron: Hello! Magazine, Kongehuset.dk | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws