BREAKING: Joost Klein gediskwalificeerd bij Songfestival

Er zal vanavond geen Europapa in de arena klinken.

Afgelopen donderdagavond gaf Joost Klein een weergaloze show tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Met zijn hit Europapa zetten hij de zaal op zijn kop en wist hij een finaleplek te bemachtigen. Helaas is zijn deelname daarmee ten einde gekomen. Zojuist maakte de organisatie bekend dat hij gediskwalificeerd is.

Incident

Het is je vast niet ontgaan dat er veel gaande is rondom de Nederlandse inzending. Mocht je het toch gemist hebben, hierbij een kleine recap. Er is gisteren een klacht ingediend tegen Joost Klein door een vrouwelijke tv-medewerker. Zij zegt te zijn bedreigd door de zanger. Dit incident zou donderdagavond hebben plaatsgevonden. Hierdoor verscheen Joost gisteren niet tijdens de laatste repetities en mocht hij ook niet meedoen aan de juryshow. Zijn optreden is echter wél beoordeeld door de vakjury’s. Hiervoor is zijn optreden in de halve finale gebruikt.

Uitsluiting

De politie liet vervolgens weten dat Joost gisteravond laat is verhoord. Ook degene die de klacht heeft ingediend is verhoord. De zaak is nu doorgegeven aan de openbaar aanklager, die gaat bepalen wat er nu gaat gebeuren. De afwikkeling van de zaak kan nog weken duren, maar de finale is vanavond al.

Daarom heeft de European Broadcasting Union (EBU), die het festival organiseert, ervoor gekozen om Joost uit te sluiten van deelname. “Terwijl de gerechtelijke procedure voortduurt, zou het niet gepast zijn voor hem om verder te gaan in de wedstrijd”, aldus een statement van de organisatie.

Ook heeft de EBU duidelijk gemaakt dat er geen leden van andere deelnemende landen betrokken waren bij het incident.

AVROTROS reageert

Inmiddels heeft onze eigen omroep middels een kort bericht op sociale media gereageerd op de beslissing van de EBU.

“We hebben kennis genomen van de diskwalificatie door de EBU. AVROTROS vindt de diskwalificatie disproportioneel en is geschokt door de beslissing. We betreuren het enorm en komen er later inhoudelijk op terug”, schrijft de omroep in twee talen bij het bericht.

Wat er precies is voorgevallen, blijft voor nu dus onduidelijk. Wat voor gevolgen dit verder heeft voor Nederlandse deelname aan het Songfestival is eveneens een mysterie. In de hele geschiedenis van de wedstrijd is een diskwalificatie tijdens de wedstrijd namelijk nog niet eerder voorgekomen.

Voorlopig moeten we dus geduldig wachten op meer informatie.

Bron: NOS, Grazia | Beeld: NL Beeld 

Laatste nieuws