Haakon over gezondheid Mette-Marit: ‘Ik had gewild dat het niet zo was’

'Het gaat op en neer', vertelt de Noorse kroonprins.

Gisteren mocht de Noorse kroonprins Haakon vijftig kaarsjes uitblazen. Een flinke mijlpaal, die later dit jaar nog uitbundig gevierd zal worden. Voor de gelegenheid gaf de Noorse royal in elk geval een uitgebreid interview aan de Noorse omroep NRK, waarbij hij onder andere openhartig sprak over de chronische ziekte waar z’n grote liefde, Mette-Marit, mee kampt.

Zeldzame ziekte

Royaltykenners weten het natuurlijk, maar mocht je het gemist hebben: zo’n vijf jaar geleden werd er een vorm van longfibrose bij Noorse kroonprinses Mette-Marit vastgesteld. Sindsdien doet de prinses, die al langer kwakkelde met haar gezondheid, het iets rustiger aan.

Hoewel we verder vrij weinig te horen krijgen over het welzijn van de prinses, kwam het onderwerp gisteren toch aan bod in Haakons interview voor z’n vijftigste verjaardag.

Ups en downs

Zo deelde Haakon dat het met de gezondheid van Mette de ene keer beter gaat dan de andere keer. Natuurlijk zou de ziekte in een ideale wereld niet meegespeeld hebben, maar al met al probeert het prinselijk paar positief te blijven. Zo vertelt de kroonprins: “Ik had gewild dat het niet zo was. Maar we houden er rekening mee, en focussen op de dingen die we wel kunnen doen, om het beste van de situatie te maken.”

“Ze zit nu in een hele goede periode en dat is al een hele tijd zo. Dat is geweldig. En als het een dag niet goed gaat, moeten we er op dat moment goed mee om kunnen gaan. Wellicht dat het daarna weer beter gaat. Het gaat op en neer”, legt hij uit.

Grote liefde

De relatie tussen MM en Haakon was niet zonder controverse. Zij, de alleenstaande moeder die er relaties op had nagehouden met enkele minder frisse figuren, en hij, de toekomstige koning van Noorwegen – de match kwam het paar op veel kritiek te staan.

Anno nu zijn veel Noren gelukkig echter bijgedraaid. En ook na bijna twaalf jaar huwelijk loopt Haakon nog over van liefde voor Mette. Zo noemt hij haar ‘ongelooflijk belangrijk’ en stelt de kroonprins dat hij ‘ongelooflijk veel geluk’ heeft gehad met het z’n lief. Ook na tweeëntwintig jaar huwelijk zijn de twee duidelijk nog helemaal happy met elkaar!

Bron: Nouveau, Telegraaf, RTL Boulevard | Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws