Noorse royals verschijnen in klederdracht voor nationale feestdag

Zelfs Harald was weer van de partij.

Bij de Noren staat 17 mei altijd groot omcirkeld op de kalender: het is vandaag namelijk hun nationale dag, en dat betekent dat er flink feest wordt gevierd! Voor de Noorse royals is het dan ook een drukke dag, die ze vanmorgen in stijl zijn begonnen.

Klederdracht

Elk jaar speculeren we op Koningsdag uitgebreid over de outfits waarin de royals tevoorschijn zullen komen. Gaat Máx weer voor een japon van Natan? Kiest ze dit keer voor Claes Iversen? En komt Amalia in pak, of ook in een jurk?

Bij de Noren zijn dit soort speculaties op de nationale dag niet nodig: daar beginnen de royals namelijk in klassieke klederdracht aan hun dag! Zo ook vanmorgen, toen kroonprins Haakon, prinses Mette-Marit en zoonlief Sverre Magnus hun opwachting maakten in traditionele kledij bij hun woning, Skaugum.

Druk programma

Vanaf de trappen voor hun thuis, zwaaide het kroonprinselijke gezin de langstrekkende kinderparade vrolijk tegemoet. Lief detail: ook hondje Molly Fiskebolle mocht lekker buiten rondsnuffelen als onderdeel van de koninklijke entourage. Overigens ontbrak dit jaar dochter Ingrid Alexandra, die de dag eens mocht doorbrengen als ‘gewone’ schoolgaande jongere, met haar klasgenoten.

Daarna moesten de Noren zich snel omkleden, want om 10.30 stond het volgende deel van het programma alweer te wachten: nóg meer zwaaien, maar dit keer vanaf het balkon op het koninklijk paleis. Ook hier trekt namelijk een stoet jeugdige Noren voorbij.

Grote niet-afwezige

Tegen de verwachtingen in, maakten Noorse koning Harald en koningin Silvia wél hun opwachting. De Noorse koning is krap aan enkele dagen weer thuis uit het ziekenhuis, maar is nog altijd met ziekteverlof. In de tussentijd is er dus wat geschoven met de royal duties, tot de krasse knar weer helemaal op de been is. Vorige week deelde zoonlief Haakon al dat zijn vader erg hoopte dat hij vandaag van de partij kon zijn, en nu blijkt dat de Noorse vorst zich flink verbeten heeft om toch op het balkon te kunnen verschijnen.

Bron: Kongehuset.no | Beeld: NL Beeld 

Laatste nieuws