Noorse kroonprins Haakon wordt vijftig en deelt zoete kiekjes uit oude doos

De Noren teasen een flink feest aan het hof!

Vandaag is een grote dag voor het Noorse hof. Kroonprins Haakon zag namelijk exact een halve eeuw geleden het levenslicht. En dat moet gevierd worden!

Geboorte van een troonopvolger

Op 20 juli 1973 was het zover voor het toen nog kroonprinselijke paar Harald en Sonja: de geboorte van hun eerste (en enige) zoon. Hiermee is Märtha Louise bovendien in één klap zowel oudere zus geworden, als haar plekje als beoogd troonopvolger kwijt.

Dat komt namelijk omdat er pas in 1990 een wet werd doorgevoerd waarmee de voorkeur voor mannelijke afstammelingen werd afgeschaft. Bij de Zweden ging een soortgelijke wetswijziging nog met terugwerkende kracht in (en zodoende is Victoria kroonprinses), maar de Noren hadden hier geen oren naar. En dus is Haakon, het tweede kind van het Noorse koningspaar, de troonopvolger.

Congratulerer voor Haakon

Zoals wel vaker het geval is bij mijlpaal-verjaardagen van de royals, wordt deze speciale dag luister bijgezet door het Noorse hof met enkele zoete kiekjes op Instagram. Er is duidelijk iemand door de foto-albums van het koningshuis gespit, want in de reeks foto’s van de vijftigjarige kroonprins worden we meegenomen op een reis door de tijd, terug naar zelfs een superzoete babyfoto.

In het bijschrift legt het hof uit dat de kroonprins z’n verjaardag vandaag achter gesloten deuren viert. Maar mocht je tóch je gelukswensen willen uiten, dan kun je de hele dag terecht in een digitaal gastenboek op de Noorse website, dat speciaal voor vandaag is geopend. Ach, ’t is weer eens wat anders dan een kaartje, non?

Groot feest

Hoewel je misschien zou verwachten dat de Noren flink de bloemetjes buiten (of toch in elk geval de regionale variant op zo’n forse Abraham-pop) zouden zetten op deze speciale dag, is dat dus niet het geval. Maar dat heeft een heel goede reden!

Op 19 augustus viert namelijk ook kroonprinses Mette-Marit haar vijftigste verjaardag. En met twee zulke mooie ronde verjaardagen dicht bij elkaar, besloot het kroonprinselijk paar om de feestelijkheden met elkaar te combineren. En alsof dat nog niet zoet genoeg was: het grote fabulous fifty-feest van de twee vindt plaats op 25 augustus. Dan zijn de twee namelijk exact tweeëntwintig jaar getrouwd. Driedubbel feest dus voor de Noren. Dat belooft nog wat!

Bron: Instagram @detnorskekongehus | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..