Prins Harry verliest rechtszaak tegen Britse overheid

Naar verluidt was de prins duidelijk gewaarschuwd.

Never a dull moment met prins Harry! De hertog van Sussex mag tegenwoordig dan in Montecito vertoeven, hij heeft nog verschillende rechtszaken lopen in het Verenigd Koninkrijk. Vandaag hoorde de prins (of toch in elk geval zijn advocaat) zijn eisen aan de Britse ‘Home Office’ afgewezen worden door de lokale rechter.

Rechtszaak

Met alle gerechtelijke rompslomp rond de hertog van Sussex, is het je vergeven als je even door de bomen het bos niet meer ziet. De zaak waarin vandaag uitspraak werd gedaan, had te maken met Harry’s beveiliging.

Met het vertrek van de Sussexes naar de Verenigde Staten en hun exit als working royals werd begin 2020 namelijk ook Harry’s standaard-beveiliging vanuit RAVEC (Royal and VIP Executive Committee) stopgezet. In plaats daarvan zou dit ‘case by case‘ beslist worden, maar in feite heeft Harry bij geen van zijn afgelopen bezoekjes aan z’n thuisland nog beveiliging gehad vanuit de Britse staat.

In plaats van de beveiliging via RAVEC, die onder andere door Britse belastingbetalers wordt gefinancierd, heeft de Duke steeds z’n eigen, Amerikaanse beveiligingsteam meegenomen.

Harry versus de Home Office

Volgens Harry’s team worden de Duke en zijn familie als enigen aan deze ‘minder gunstige’ regeling onderworpen. Daarnaast zou de beslissing om zijn beveiliging op te zeggen ‘onwettelijk en oneerlijk’ zijn. Hierbij zou Harry zijn behandeling vergeleken hebben met (geanonimiseerde) andere leden van het Koninklijk Huis.

De Britse Home Office, waar RAVEC onder valt, verdedigt echter de keuze om Harry’s beveiliging voor elk nieuw bezoek aan het Verenigd Koninkrijk opnieuw te analyseren. Zo valt Harry door zijn vertrek namelijk buiten de groep mensen wiens security onder continu toezicht staat van RAVEC. Met andere woorden: het zou van de zotte zijn om Harry’s beveiliging continu in de gaten te houden terwijl hij geen working royal is en niet meer aan het hof woont.

Ook stelt de Home Office dat Harry vaak genoeg is uitgelegd hoe de beslissingen rond zijn beveiliging tot stand zijn gekomen, maar dat de prins simpelweg ‘steeds weigert in te gaan op de gegeven uitleg’. Ouch!

De uitspraak

Uiteindelijk heeft de rechter vandaag beslist dat prins Harry inderdaad geen recht heeft op standaard-beveiliging vanuit RAVEC wanneer hij tijd spendeert in de UK. Ook is er volgens het gerechtshof geen sprake van onwettig handelen bij de afgelopen bezoeken, waarvoor beveiliging vanuit de staatskas is afgekeurd.

De rechter, Sir Peter Lane, benoemt bovendien dat Harry al in januari 2020 meermaals via z’n Private Secretary was gewaarschuwd door RAVEC dat hij z’n eigen beveiliging zou moeten regelen. Het argument dat Harry recht zou hebben op een nieuwe risico-analyse, wordt door de rechter ook met de grond gelijk gemaakt.

Uiteindelijk luidt de conclusie dan ook dat Harry’s hele zaak berust op een ‘ongepaste’ interpretatie van het RAVEC-proces. Aiii. Het valt te hopen voor de hertog dat met deze rechtszaak niet alle goodwill vanuit het Britse hof verspeeld heeft. Anders zal hij keer op keer in de buidel moeten tasten om z’n eigen beveiliging te betalen…

Bron: The Telegraph | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws