Hebben Harry en Meghan de namen van hun kroost veranderd?

Breken de Sussexes met de zoveelste royal traditie?

Begin deze week pakten de Sussexes flink uit: met een volledig vernieuwde website leken zij zich klaar te maken om het roer om te gooien. Waar voor- en tegenstanders van Harry en Meghan maar niet uitgepraat raken over de beslissing, valt er in beide kampen toch één ding wel heel erg op: H&M zouden zélfs de namen van Archie en Lilibet veranderd hebben. Hoe zit dat?

Drukke Duke en Duchess

Het is een turbulente periode voor de Sussexes (hoewel: wanneer niet?), met de kankerdiagnose van koning Charles, Harry’s daaropvolgende bliksembezoek aan z’n vader, een rebranding van hun eigen website, én een Valentijnsdag in de Canadese sneeuw voor de Invictus Games.

Ook Meghan heeft niet stilgezeten. Zo maakt de hertogin bekend dat zij nu de handen ineen heeft geslagen met het podcast-platform Lemonada, waar haar (ietwat controversiële) podcast Archetypes z’n nieuwe thuis zal vinden. Ook zal zij naar verluidt een nieuwe podcast lanceren.

Kroost

Het lijkt er echter op dat het hertogelijk paar nu wel érg ver is gegaan met hun kersverse rebranding. Zo moesten naar verluidt ook prinsje Archie en prinsesje Lilibet eraan geloven.

Het zit zo: waar de Sussex-spruiten voorheen nog de achternaam Mountbatten-Windsor droegen, zou dit nu veranderd zijn naar simpelweg de achternaam ‘Sussex’, volgens verschillende bronnen. En ja, zo’n achternaam is toch écht iets anders dan simpelweg de titel ‘of Sussex’ die zij toch al droegen.

What’s in a name

Over het algemeen geldt dat je als royal geen achternaam nodig hebt, maar mocht het voor de administratie toch een vereiste zijn, dan geldt al decennialang dat de naam Mountbatten-Windsor gebruikt wordt.

“In 1960 besloten De Koningin en de Hertog van Edinburgh dat zij hun eigen directe afstammelingen wilden onderscheiden van de rest van de Royal Family (zonder de naam van het Koninklijk Huis te veranderen), aangezien Windsor de achternaam is die gebruikt wordt door alle mannelijke en ongetrouwde vrouwelijke afstammelingen van George V”, zo valt op de officiële website van het Britse koningshuis te lezen.

Ter ere van prins Philip werd er dan ook gekozen voor de naam Mountbatten-Windsor. En zo hebben door de jaren dus al verschillende generaties nakomelingen van Elizabeth en Philip bekend gestaan als de Mountbatten-Windsors.

Dat Harry en Meghan nu lijken te breken met deze traditie, zorgt natuurlijk voor controverse. Volgens ‘insiders’ zou deze naamsverandering al vorig jaar doorgang hebben gevonden, zo rond de kroning van Charles en Camilla. Naar verluidt is deze keuze gemaakt om het gezin meer te ‘verenigen’ onder dezelfde naam.

Sisser

Hoewel meerdere bronnen in navolging van Bustle melding maken van de namen ‘Archie Sussex’ en ‘Lilibet Sussex’ op de nieuwe website van de Sussexes, lijkt het erop dat die namen nergens daadwerkelijk op de website te vinden zijn.

In de biografieën van Harry en Meghan wordt er namelijk simpelweg aan hun kroost gerefereerd als ‘Prins Archie’ en ‘Prinses Lilibet’. Op Royal.uk, de officiële website van de Windsors, staan zij simpelweg aangeduid met hun titel: ‘of Sussex’, zoals al maanden het geval is.

Kortom: waarschijnlijk loopt ook deze controverse rond de Sussexes (of Mountbatten-Windsors, zo je wilt) weer met een sisser af. Never a dull moment in Montecito!

Bron: Bustle, Royal.uk, The Daily Mail | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws