Queen Elizabeth was ‘woedend’ over naam dochter Harry en Meghan

'Zo boos had ik haar nog nooit gezien.'

Er was destijds al het nodige geharrewar over de naam die prins Harry en hertogin Meghan hun jongste dochter hadden gegeven. Zo was prinsesje Lilibet vernoemd naar een zoete bijnaam die intimi in haar jonge jaren voor Queen Elizabeth hadden gebruikt. Volgens de Sussexes zelf was dit geheel met haar goedkeuring gebeurd, maar een lid van Elizabeths hofhouding zou nu gesteld hebben dat hier niks van waar is.

Nieuw boek

Een nieuwe week, een nieuwe rel rond de Sussexes. Na documentaires, eindeloze interviews, en memoires zou je misschien denken dat alle vuile was inmiddels wel buiten gehangen is, maar toch komt er vandaag nog een bijzonder opmerkelijk nieuwtje naar buiten.

Auteur Robert Hardman werkte namelijk aan een biografie over koning Charles, onder de titel Charles III: New King, New Court. The Inside Story. Delen hiervan verschijnen in de Daily Mail, en vanaf komende donderdag moet het boek in de schappen liggen.

Prinses Lilibet

Volgens dit boek zou het besluit van H&M om hun dochter Lilibet te noemen, én vervolgens te claimen dat Liz hier haar goedkeuring voor had gegeven, bepaald niet gewaardeerd worden. Aangezien de naam Lilibet enkel en alleen werd gebruikt door Elizabeths inner circle, zorgde dit bij de bekendmaking meteen voor scheve gezichten.

Vervolgens ging het in de media goed los. Zo deelde de BBC destijds dat zij via een paleisbron hadden vernomen dat er geen toestemming was gevraagd. Volgens Hello! Magazine meldden andere bronnen dat er wel een gesprek had plaatsgevonden, maar dat Elizabeth hierbij niet het gevoel had dat ze nee kón zeggen.

Vervolgens deelde een woordvoerder van de Sussexes hoogstpersoonlijk dat er natúúrlijk te rade was gegaan bij Hare Majesteit de Koningin. “De hertog heeft met zijn familie gesproken voorafgaand aan de bekendmaking – zijn grootmoeder was zelfs het eerste familielid dat hij belde. Gedurende dat gesprek deelde hij de wens om zijn dochter Lilibet te noemen als eerbetoon aan haar. Als zij hier niet supportive over was geweest, dan zouden ze de naam niet gebruikt hebben.”

Kortom: niet zeuren jongens, oma heeft allang haar goedkeuring gegeven.

Woedend

In het boek stelt Hardman dat een lid van de Britse hofhouding er toch een wat ander verhaal op nahoudt. “Elizabeth was in 2021 ‘bozer dan zij haar ooit gezien had’, nadat de Sussexes aankondigden dat zij haar goedkeuring had gegeven om hun dochtertje ‘Lilibet’ te noemen, de bijnaam van de koningin uit haar kindertijd”, valt te lezen in de biografie.

Hardman vervolgt dat het stel na de publieke oproer dreigde om juridische stappen te nemen, mochten andere media het in ’t hoofd halen om (net als de BBC) te suggereren dat de realiteit anders lag dan zij verkondigden. Uiteindelijk zijn al die dreigementen over rechtszaken met een sisser afgelopen – maar of de Sussexes deze nieuwe claims ook van zich af laten glijden? Dat moet nog maar blijken…

Bron: Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws