Nieuwe onthullingen over het heengaan van Queen Elizabeth

'Zelfs op haar sterfbed was er werk aan de winkel.'

De Britse koningin Elizabeth was 96 jaar toen zij in 2022 kwam te overlijden. Nu, anderhalf jaar later, maakt haar privésecretaris Sir Edward Young nieuwe details bekend over haar laatste momenten. Hij was aanwezig te Balmoral Castle in Schotland toen de koningin daar stierf.

Geen pijn

De details komen uit een officieel document, dat momenteel bewaard wordt in de Koninklijke Archieven. Dit document wordt nu openbaar gemaakt gemaakt in een nieuwe biografie over koning Charles, Charles III: New King, New Court. The Inside Story, die op 18 januari zal verschijnen.

Het document werd geschreven door Edward Young, die sinds 2017 werkzaam was als privésecretaris van de soeverein. Hij vertelt over de omstandigheden rondom de dood van wijlen de koningin. Zo schrijft hij dat zij heel vredig in haar slaap overleed: “Ze is zich er niet van bewust geweest. Geen pijn.”

elizabeth balmoral
De laatste foto van koningin Elizabeth II, genomen op 6 september 2022. (Beeld: NL Beeld)

Rode koffer

Ook onthult de secretaris dat HM zich wel realiseerde dat zij niet lang meer te leven had. Volgens hem werd er namelijk nog een welbekend rood koffertje met belangrijke documenten gevonden op het sterfbed van de koningin. Deze werd door een lakei aan Young overhandigd, en hierin zaten onder andere een verzegelde brief aan haar zoon Charles en een brief aan Sir Edward Young himself.

De koffer bevatte daarnaast ook papierwerk met Elizabeths laatste koninklijke bevel: haar selectie van kandidaten voor de prestigieuze Order of Merit-onderscheiding. Zelfs in haar laatste dagen gaf de koningin haar toewijding aan haar duties dus nog niet op. Wauw!

Onverwacht snel

In het document wordt ook verteld hoe de andere leden van de royal family omgingen met de situatie. Zo haastte koning Charles zich per helikopter richting Balmoral, nadat hij hoorde hoe het met de gezondheid van zijn moeder ging. Op dat moment ging hij er nog vanuit dat zij nog een paar dagen te leven had. Dat bleek slechts een paar uur te zijn.

Charles belde zowel prins Harry als prins William persoonlijk op, en vroeg hen zo snel mogelijk naar Schotland te komen. Helaas lukte het beide kleinzoons niet meer om afscheid te nemen terwijl Elizabeth nog in leven was.

De Britse koningin stierf op 8 september om 15.10 uur precies. Ze werd begraven op 19 september.

Bron: Daily Mail | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws