Windsors staan stil bij overlijden Queen Elizabeth

Charles, Harry, William & Kate, en Mike herdenken de Queen.

Vandaag is het dan echt één jaar geleden dat Queen Elizabeth op 96-jarige leeftijd kwam te overlijden. Verschillende leden van de Royal Family staan vandaag stil bij de verdrietige mijlpaal.

8 september 2022

De dag van 8 september 2022 zal bij velen in het geheugen gegrift staan. De Beau Monde-redactie schrok in de middag al op van een bericht over ‘ernstige zorgen om de gezondheid’ van Queen Elizabeth – maar echt geloven dat ze mogelijk het leven zou laten? Dat kón bijna niet. Toch kwam ’s avonds de treurige bevestiging dat Hare Majesteit die middag was overleden.

Waar de wereld een vorstin verloor, raakten de Windsors een overgrootmoeder, tante, oma, moeder, en rots-in-branding kwijt. Vandaag blikken verschillende leden van de familie terug op één jaar zonder hun Elizabeth.

Nieuw portret

Zo laat koning Charles in een kort audiobericht weten: “Nu we de eerste verjaardag van het overlijden van wijlen Hare Majesteit en mijn troonbestijging vieren, denken we met grote genegenheid terug aan haar lange leven, haar toegewijde dienst en alles wat ze voor zo velen van ons heeft betekend.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Ook blikt hij terug op de wervelstorm die hij en Camilla over dit eerste jaar als koning en koningin hebben meegemaakt. “Ik ben ook zeer dankbaar voor de liefde en steun die mijn vrouw en ik dit jaar hebben ondervonden terwijl we ons uiterste best deden om u allen van dienst te zijn.”

Bij het bericht is een niet eerder uitgebrachte foto van Elizabeth te zien in haar zogenaamde Garter Robes met de Vladimir-tiara in de parelsetting op haar hoofd. Deze foto is in 1968 gemaakt door Cecil Beaton, weet Royal Central te melden.

Oma Elizabeth

Ook prins William en prinses Catherine delen een kort bericht. Zo schrijven ze bij een serie prachtige foto’s van wijlen Elizabeth: “Vandaag herdenken we het buitengewone leven en nalatenschap van Wijlen Hare Majesteit Koningin Elizabeth. We missen je allemaal.”

Naast één foto van HM uit 2011, bij een van haar talloze royal engagements, hebben de Waleses vooral gekozen voor kiekjes van de koningin als mens: vol enthousiasme over een set schattige corgi’s, en omgeven door haar (achter)kleinkinderen.

Harry’s speech

Gisteravond stond ook prins Harry stil bij het overlijden van zijn oma. Hij was toen één van de sprekers bij de Wellchild Awards – een ceremonie die hij vorig jaar vanwege Elizabeths overlijden moest overslaan.

Zo sprak Harry: “Zoals u weet, was ik vorig jaar niet in staat om de awards bij te wonen, aangezien mijn grootmoeder overleed. Maar zoals u waarschijnlijk ook weet, zou zij de éérste geweest zijn om erop aan te dringen dat ik toch naar jullie allemaal zou komen, in plaats van naar haar te gaan.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HELLO! Magazine (@hellomag)

“En dat is precies waarom ik een jaar later weet dat zij op ons neerkijkt, blij dat we samen zijn, en zo’n fantastische community in de schijnwerpers blijven zetten”, vervolgt de prins met veel emotie in z’n stem.

Elizabeth door de jaren

Ook Mike Tindall, de schoonzoon van prinses Anne, staat stil bij dit grote verlies. Hij deelt via Instagram een slideshow van Elizabeth door de jaren met een kort bericht.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mike Tindall (@mike_tindall12)

“Gigantische dag voor de sport”, begint hij z’n bericht, verwijzend naar de rugby-wereldkampioenschappen die vandaag van start gaan. “Maar ik kan niet anders dan deze dag beginnen met gedachten aan deze geweldige vrouw, die we een jaar geleden hebben verloren.” Bij de slideshow is het veelbetekenende nummer Wish You Were Here te horen, van Pink Floyd.

Bron: Royal Central | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws