Charles precies 1 jaar koning: hoe vinden de Britten dat hij het doet?

Het lijkt erop dat de vorst opgelucht kan ademhalen.

Hoewel Charles pas mei dit jaar officieel gekroond werd, mocht hij zich na het overlijden van Queen Elizabeth op 8 september vorig jaar al koning noemen. Vandaag zit hij precies een jaar op de troon, en dus is het tijd om de balans op te maken: hoe heeft Charles het volgens de Britten tot nu toe gedaan als koning van Groot-Britannië?

Laatste royal duty

Op 6 september 2022 zagen we Queen Elizabeth voor het laatst in actie. Op 96-jarige leeftijd en met een kwakkelende gezondheid, maar door haar verzorgde voorkomen en ontspannen glimlach toch ook met een energieke uitstraling verwelkomde de vorstin politici in haar Schotse optrekje Balmoral. Minder dan 48 uur later blies zij haar laatste adem uit. Een tragische dag voor veel Britten, die over het algemeen erg gesteld waren op de koningin.

Nieuw hoofdstuk

Met de afsluiting van Queen Liz’ hoofdstuk, begon er meteen een nieuwe – met zoon Charles in de hoofdrol. Hij nam het stokje van Elizabeth over en werd op 8 september 2022 koning van Groot-Britannië. En hij mag dan pas in mei dit jaar gekroond zijn met alle bombarie die daarbij kwam kijken, het is toch echt al een jaar geleden dat Charles de plek op de troon van zijn moeder overnam.

Statistieken

Een nationaal bureau voor statistieken van Groot-Britannië, YouGov, heeft onderzocht hoe de Britten denken over Charles als hun nieuwe koning. De vorst kan opgelucht ademhalen, want de meeste Britten (59 procent) vinden dat hij het goed doet. 17 procent is niet zo tevreden over Charles’ koningschap en de overige ondervraagden denkt er neutraal over. Maar liefst 60 procent van de Britten heeft een jaar nadat hij tot koning werd uitgeroepen, een positief beeld van hem.

Al met al een prima score voor de 74-jarige vorst, al kan hij zich daarmee zeker niet rijk rekenen. Prins William en prinses Kate winnen namelijk in populariteit met maar liefst 72 tot 74 procent van de Britten die een positief beeld van hen hebben. Ook zus prinses Anne doet het goed. Echt verbaasd zijn we niet dat Harry en Meghan een stuk minder populair zijn met gemiddeld zo’n 28 procent, maar helemaal onderaan het lijstje pronkt een andere royal met een nog veel lagere score: prins Andrew kan maar rekenen op de sympathie van zo’n 6 procent van de Britten. Wellicht dat Kate en Wills hem een lesje imago opkrikken willen geven?

Bron: YouGov, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws