Een jaar zonder Elizabeth: Britten op zoek naar herdenkingplaats

Deze vertrouweling van de Queen moet het project gaan leiden.

Vandaag is het exact één jaar geleden dat we Queen Elizabeth voor het laatst in actie zagen. Op 96-jarige leeftijd en met een kwakkelende gezondheid verwelkomde de vorstin politici in haar Schotse optrekje Balmoral. Minder dan 48 uur later blies zij haar laatste adem uit. Nu wordt naarstig gezocht naar een manier om de koningin en haar 70 jaren dienst te eren.

Queen in Casual

Ze oogde een beetje fragiel in de foto’s van 6 september 2022 – maar met een Balmoral-tartan, een grijs vestje, de grijze krullen zoals altijd strak gekapt en een ontspannen glimlach kwam koningin Elizabeth ondanks alles nog energiek over.

Beeld: NL Beeld

Zo verwelkomde ze gloednieuwe Prime Minister Liz Truss, en zwaaide ze Boris Johnson vaarwel. Fotografe Jane Barlow, die de nu historische foto’s schoot van de vorstin, stelde dat de koningin “fragiel, maar opgewekt” leek. “Ze lachte veel”, blikte Barlow later terug op die middag.

Monument

Op donderdag 8 september was er eerst al lichte paniek na een bericht over zorgen rond de gezondheid van de koningin, en haastten de Windsors zich halsoverkop richting Balmoral. ’s Avonds kwam er dan de bevestiging: na ruim zeven decennia op de troon had Elizabeth het leven gelaten.

Zoals het een geliefd vorst betaamt, moet er natuurlijk een gedenkteken komen voor wijlen Elizabeth. Deze week kondigden de Britten aan dat er een groot monument voor Elizabeth gaat komen – maar het waar en hoe? Dat moet nog bepaald worden. Op sociale media zijn er verschillende fans van de overleden koningin die daar wel een idee over hebben: de zogenaamde Fourth Plinth van Trafalgar Square.

Dit voetstuk op het Londense plein heeft jarenlang leeggestaan en is tegenwoordig gereserveerd voor wisselende stukken moderne kunst. “Minder dan de Fourth Plinth verdient ze niet”, valt er in reacties op Instagram te lezen. En: “Geen silly fonteinen zoals voor Diana, hoe zonde was dat. Een proper, officieel standbeeld graag, op The Mall of de Trafalgar Square Fourth Plinth. Niets minder.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cabinet Office (@cabinetoffice)

Honderdste verjaardag

Gelukkig hebben de Britten nog even om te bepalen wat de beste manier is om de koningin op een passende manier te eren. Het monument moet namelijk op haar honderdste geboortedag in 2026 onthuld worden. Het Britse volk wordt gevraagd om mee te denken, natuurlijk hebben verschillende politici hier een vinger in de pap, én koning Charles mag eveneens z’n zegje doen.

elizabeth
Lord Janvrin, koningin Elizabeth, en prins Philip in 2007. (Beeld: NL Beeld)

Er is in elk geval al een commissie in het leven geroepen om het project in goede banen te leiden, met aan het hoofd niemand minder dan Lord Robin Janvrin, de oud-privé-secretaris van Elizabeth. Hij stelde over de prestigieuze taak: “Het is een eer om gevraagd te worden de Queen Elizabeth Memorial Committee voor te zitten. Het wordt een unieke uitdaging om te trachten wijlen Hare Majesteits buitengewone bijdragen aan ons nationale leven over haar lange regeerperiode voor toekomstige generaties vast te leggen.”

Bron: BBC, Sky news, The Telegraph | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws