Koning Charles viert verjaardag met taart, een dansje…en Elvis?

Hiep, hiep, hoera!

Vandaag is het exact 75 jaar geleden dat Charles Philip Arthur George, de huidige koning van het Verenigd Koninkrijk, het levenslicht zag. Met 73 jaren besteeg de krasse knar de troon, op 74-jarige leeftijd werd hij gekroond, en z’n 75e verjaardag wordt deze week goed gevierd!

Driekwart eeuw

Waar de meesten van ons op 73-jarige leeftijd achter de geraniums hopen te zitten, kreeg Charles met het overlijden van zijn moeder in september vorig jaar opeens een geheel nieuwe baan toebedeeld. Met zijn troonsbestijging was Charles meteen de oudste persoon ooit die de Britse troon had bestegen, en heeft hij een record gevestigd als langst dienende troonopvolger in de Britse geschiedenis.

Elizabeth en Charles, 1948.
Beeld: NL Beeld

Als de kleine Charles drie jaar oud is, komt zijn grootvader, koning George VI, te overlijden. Hiermee wordt de peuter in één klap de directe troonopvolger.

Kroning koningin Elizabeth, 1953.
Beeld: NL Beeld

En dan mag hij nog zo’n belangrijke rol hebben: een kroningsceremonie is een bij-zon-der lange zit voor een peutertje:

Elizabeth, The Queen Mother, prins Charles, en prinses Margaret op het balkon bij de kroning van koningin Elizabeth in 1953.
Beeld: NL Beeld

Afijn: over de jaren heeft de kroonprins volop tijd gehad om z’n koninklijke karakter te ontwikkelen. De dromerige troonopvolger heeft het niet altijd makkelijk. Zo is het algemeen bekend dat Charles flink gepest werd door z’n klasgenoten aan de Schotse kostschool Gordonstoun. Over de jaren raakt de Prince of Wales bovendien meermaals in opspraak: eerst omdat hij zich als 32-jarige man verlooft met de dan 19-jarige Diana Spencer, vervolgens omdat het huwelijk aan alle kanten rammelt, en daarna omdat hij opnieuw in het huwelijksbootje stapt met Camilla Parker Bowles, van wie het bekend was dat hij van meet af aan gek op haar was geweest.

Koning Charles

Anno nu heeft Charles echter z’n plekje op de kroon stevig geclaimd, mét z’n grote liefde Camilla als steun en toeverlaat. Z’n 75e verjaardag kon dan ook niet onopgemerkt voorbijgaan! Zo deelde de royal family op hun officiële account dat er gisteren in de pittoreske Highgrove Garden te Gloucestershire al een vrolijk verjaringsfeest voor de bijna-jarige job werd georganiseerd.

“De feestelijkheden werden gehouden voor personen en organisaties die ook 75 jaar oud worden dit jaar, waarbij leden van het publiek genomineerd konden worden als aanwezigen, als beloning voor hun verdiensten voor hun lokale comunities.”

En dat ziet er allemaal beregezellig uit! Zo zien we hoe er een set luxe taarten geserveerd worden, trekken de aanwezige zeventigers hun beste danspasjes uit de kast, én zien we een Elvis-imitator z’n opwachting maken. Zou Charles groot fan zijn? Wie weet!

Vandaag staan er in elk geval nog meer bijzondere activiteiten op de agenda – allen natuurlijk in dienst van het publiek. Helemaal noblesse oblige, ook op z’n verjaardag. Proost, hoogheid, op uw gezondheid!

Bron: Instagram @theroyalfamily | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws