Het is zover: zó ging Coronation Day van start

Dit droegen de royals bij aankomst bij de Abbey.

Na 74 jaren was het dan eindelijk zover: Charles en Camilla worden vandaag in een grootste ceremonie gekroond tot Koning en Koningin van het Verenigd Koninkrijk. De festiviteiten gingen vanmorgen van start in (typisch Brits) een grijs en regenachtig London. Ach – gelukkig was er een hoop pracht en praal om de menigte tegemoet te stralen.

Pomp and circumstance

Zoals het de Britten altijd zo goed afgaat, is het gigantische koninklijke evenement vanmorgen met een hoop pomp and circumstance van start gegaan. Omstreeks 11.20 uur verschenen Charles en Camilla in de Diamond Jubilee State Coach, voor de zogenaamde ‘King’s Procession’, van Buckingham Palace naar Westminster Abbey.

Ondertussen stroomde de Abbey vol met allerlei prominenten uit binnen- en buitenland: van religieus leiders tot celebrities, en natuurlijk politici van over ’t hele Gemenebest. Uiteraard waren er ook een hoop collega-royals én leden van de Britse royal family uitgenodigd voor de plechtigheden, die – helaas, helaas – toch echt allemaal de tiara’s thuis hadden gelaten.

Aankomst bij de Abbey

In plaats van koninklijke juwelen, vroeg de dress code om een meer zakelijke uitstraling. Dat betekende: een zee van hoedjes à la Prinsjesdag, en een hoop designer-mantelpakjes. We lichten een aantal royals en andere prominenten uit:

Zo waren er namelijk een hoop Britse senior royals aanwezig.

Beeld: NL Beeld

Prins Harry (zonder Meghan en zonder uitgebreid uniform) liep de Abbey binnen temidden van zijn nichtjes Beatrice en Eugenie met hun echtgenoten aan hun zijde.

coronation
Beeld: NL Beeld

Zara Tindall, de dochter van de Princess Royal, was natuurlijk ook van de partij met manlief Mike Tindall.

coronation arrivals
Beeld: NL Beeld

En Princess Anne kon zelf ook niet ontbreken.

Beeld: NL Beeld

Over de afgelopen weken hebben we langzaamaan steeds meer royals van over de hele wereld hun aanwezigheid zien bevestigen. Een kleine greep uit deze aanwezigen, met om te beginnen natuurlijk onze eigen koning en koningin. Máxima droeg voor de gelegenheid een lichte jurk met uitsnedes rond de hals en een matchend hoofddeksel. Keurig en, de kleurrijke garderobe van onze queen kennende: een verrassend neutrale keuze.

coronation
Beeld: NL Beeld

Albert betrad de Abbey in uniform, met Charlene in een lichte, asymmetrische look aan zijn arm.

Beeld: NL Beeld

Gelukkig was de Spaanse reina Letizia er om de boel met een felroze outfitje van wat kleur te voorzien.

Beeld: NL Beeld

En had Deense kroonprinses Mary haar legeruniform weer ingeruild voor een prachtig, purperen pakje.

Beeld: NL Beeld

Ook spotten we een aantal andere bekende gezichten. Zo waren de Middletons ook aanwezig, met hier de broer en zus, James en Pippa, van Kate.

Beeld: NL Beeld

Ook Kates moeder straalde de menigte tegemoet in haar diepblauwe outfit.

Beeld: NL Beeld

En mocht zelfs Camilla’s ex-man, Andrew Parker-Bowles, het feest bijwonen.

Beeld: NL Beeld

De hoofdrol

Als allerlaatsten kwamen Charles, Camilla, en hun entourage aan bij Westminster Abbey. Charles droeg hierbij de zogenaamde ‘Robes of State’ van zijn grootvader, George VI. Camilla’s mantel had ook een bijzondere geschiedenis: deze was namelijk origineel voor de kroning van wijlen Queen Elizabeth.

Beeld: NL Beeld

Zij werden ten slotte op de voet gevolgd door onder andere hun Pages of Honour en andere dierbaren met ererollen, met aan het einde van de stoet de Prince en Princess of Wales met kleine Charlotte en Louis. Prinsje George liep verder vooraan in de afsluitende groep als page van zijn opa. Hier zien we toch een béétje glamour met Kates prachtige floral headpiece.

Uitgebreid programma

Verder staan er vandaag nog verschillende belangrijke elementen op het programma. Er moet natuurlijk nog een balkonscène plaatsvinden bij terugkeer op Buckingham Palace. Hier vindt ook een Flypast over Buckingham Palace plaats. En morgen barst het feest natuurlijk helemaal los, met het speciale Coronation Concert en allerlei andere evenementen voor de bevolking. Wij proosten gezellig mee. Op King Charles III!

Bron: Royal Fashion Police | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws