Het hele verhaal achter de naam Lilibet

Blijkbaar hintte prins Harry jaren geleden al op de naam 'Lili' en moest hij eerst toestemming vragen aan de Queen.

Maandenlang hielden bookmakers zich bezig met de naam die prins Harry en hertogin Meghan zouden geven aan hun dochter, maar 'Lilibet' kwam als een verrassing. Al blijkt nu dat prins Harry ooit een duidelijk hint gaf!

Koosnaampje

Het dochtertje van Harry en Meghan is vernoemd naar haar overgrootmoeder, Queen Elizabeth. 'Lilibet' is het koosnaampje dat de Queen al bijna haar hele leven draagt. Toen (destijds prinses) Elizabeth nog een peuter was, kon ze haar eigen naam niet uitspreken en klonk het meer als 'Lilibet' – iets wat haar vader, de latere koning George V, al snel overnam. Ook prinses Margaret ging het koosnaampje gebruiken voor haar oudere zus.

De roepnaam werd dus alleen gebruikt door intimi, maar was wel bij het grote publiek bekend. Zo schitterde de 3-jarige prinses in april 1929 op de cover van Time, met als onderschrift 'Princess Lilybet'.

Prinses Elizabeth op de cover van Time Magazine, april 1929. Beeld: Wikimedia Commons.

Ook prins Philip noemde zijn echtgenote steevast 'Lilibet'. Met het overlijden van de hertog van Edinburgh twee maanden geleden werd wel gezegd dat ook het lieve koosnaampje voor de Queen verdween. Tot nu toe dus, want de Sussex'jes hebben ervoor gezorgd dat de naam drie generaties later weer terugkomt.

Toestemming en hints

Prins Harry heeft wel eerst toestemming gevraagd aan Queen Elizabeth om haar koosnaam door te geven aan zijn dochter. Ook andere familieleden zouden al voor de geboorte van Lili op de hoogte zijn geweest van deze keuze.

Maar wij hadden misschien óók al kunnen weten dat prins Harry deze naam in het vizier had. In 2019, toen hertogin Meghan in verwachting was van haar eerste kindje en de Sussex'jes een bezoek aflegden aan een schoolklas, vroeg prins Harry aan een moeder hoe zij de naam van haar dochter Lily spelde. Dus ook voor de eerste baby, die later een jongetje bleek te zijn, hadden ze deze roepnaam waarschijnlijk al in gedachten.

Dat de volledige naam echter Lilibet is geworden, had niemand verwacht. Volgens koningshuisdeskundige Marc van der Linden is het een mooi gebaar. “Ze kiezen wel heel duidelijk voor de privénaam van Elizabeth,” vertelt hij. “Waar ze dus eigenlijk ook mee zeggen: er is nog steeds contact.”

Bron: Tatler, Cosmopolitan, RTL Nieuws | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws