Zien: zo zag prinses Diana eruit in haar jongere jaren

Dat wijlen de prinses veel heeft meegemaakt, is een understatement.

Hoewel wijlen prinses Diana in 1997 dodelijk is verongelukt in Parijs, leeft ze nog steeds voort in haar twee zonen William en Harry. Maar, hoe zag de prinses er eigenlijk uit in haar jongere jaren? Wij zetten een aantal foto’s voor je op een rijtje.

Hoe zag haar Diana’s kindertijd eruit?

Diana Frances Spencer werd geboren als vierde kind van John Spencer, Lord Althorp en zijn eerste vrouw Frances Roche. Ze heeft twee oudere zussen – Sarah en Jane – en een broer John, maar die laatste stierf ongeveer een jaar voor ze werd geboren kort na de bevalling.

NL Beeld

Hoewel ze kerngezond is, is de teleurstelling groot dat het wéér geen stamhouder is: ze hadden zo op een jongen gerekend, dat ze niet eens een meisjesnaam hadden bedacht: pas na een week kwamen ze op Diana. “Ik had een jongen moeten zijn,” zei ze daar zelf over. Die kwam drie jaar later alsnog, in de persoon van Charles Spencer. Hier ligt hij in de kinderwagen, met Diana erachter.

Park House

NL Beeld

De adellijke familie heeft goede connecties: Diana’s oma van zowel vaders als moeders kant was hofdame van de Queen Mum. Het gezin woont eerst op Park House op landgoed Sandringham, dat ze huren van de Queen. In de zomer speelde Diana veel met prins Edward en prins Andrew, de jongste zonen van koningin Elizabeth.

NL Beeld

Ze is dan nog een gelukkig klein meisje dat dol is op vooral kleine dieren: hamsters, cavia’s (dit is Peanuts), konijnen (“Alles wat in een kooitje past”, volgens haar moeder) en heeft een eigen kat: Marmelade.

Bang meisje

NL Beeld

Verder vertoont ze als kind al de hartelijke trekken die haar later zo kenmerkten: ze stopt haar knuffelbeesten in, wandelt met haar poppen in de poppenwagen en helpt haar broertje met aankleden. Ze zijn allebei bang in het donker, als kleine Charles om zijn moeder roept, is het meestal Diana die naar hem toegaat, hoe bang ze zelf ook is.

Althorp

Als John in 1975 door de dood van zijn vader graaf Spencer wordt, verhuizen ze naar het eigen landgoed in Althorp. Diana’s leven is dan al zeven jaar rommelig en onrustig. Ze heeft talloze kindermeisjes, lang niet allemaal aardig en veel spanningen thuis. Aan haar redelijk zonnige eerste jaren is op haar zesde een einde gekomen als haar ouders uit elkaar gaan. De vechtscheiding doet het gezin geen goed, Diana’s vader eist én krijgt de voogdij en stuurt Diana niet lang daarna naar een kostschool.

Talent

Op kostschool is Diana, verlegen tot op het bot, geen hoogvlieger. Wel heeft ze bewonderenswaardige teamspirit, is ze heel behulpzaam en is ze goed in sport en vooral in zwemmen, duiken, ballet en tapdansen. Het zegt iets over haar dat ze geen foto’s van haar familie op haar kamer heeft staan, maar van haar lievelingshamsters Little Black Muff en Little Black Puff.

Raine

Haar moeder ziet ze dan alleen nog in de vakanties. Thuis vindt ze weinig rust. Haar vader is (achter de rug van zijn kinderen om!) hertrouwd met Raine, de flamboyante gravin van Dartmouth en een dochter van romanschrijver Barbara Cartland. Diana is een romantisch zieltje, dat de boeken van Cartland als tiener graag leest.

Raine heeft geen klik met de kinderen, die haar als een karikatuur van een Boze Stiefmoeder zien. Ter verdediging van Raine: haar reorganisatie van het landgoed heeft het vermoedelijk van de financiële ondergang gered. Maar haar overheersende persoonlijkheid zorgde ervoor dat Diana al heel jong het gevoel had dat ze geen echt thuis meer had. En dát is de reden dat ze nog zo lang is doorgegaan met Charles, toen haar eigen relatie op de klippen liep: “Ik wilde mijn kinderen een gebroken gezin besparen.”

Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws