Vraag van vandaag: waarom moeten de Britse royals altijd een zwarte outfit bij zich hebben?

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Wanneer de Britse royals hun opwachting maken, zien ze er altijd uit om door een ringetje te halen. Zo lijkt het ook alsof ze te allen tijde paraat staan voor letterlijk iedere gebeurtenis. Zo hebben ze bijvoorbeeld tijdens elke reis een zwarte outfit mee in hun koffer. Maar, waarom is dat eigenlijk?

Het protocol

Ten eerste: het is gewoonweg het protocol. Britse royals moeten namelijk o-ver-al waar ze naartoe gaan een zwarte outfit mee hebben. En waarschijnlijk raadt je de reden hiervoor ook al: wanneer er iemand plots komt te overlijden, moeten alle leden van de Britse koninklijke familie zwart dragen, om een teken van respect te tonen.

Foutje van wijlen Queen Elizabeth

En hoewel je zou denken dat dit waarschijnlijk amper gebeurt, zijn er toch een aantal uitzonderingen. Zo overleed koning George VI, de vader van Elizabeth III, op het moment dat de wijlen koningin in 1952 op werkbezoek was in Kenia samen met haar echtgenoot wijlen prins Philip.

Waar de koningin normaal altijd overal op was voorbereid, was ze dat dit keer niet. Zo vergat ze een rouwoutfit mee te nemen naar Kenia, wat betekende dat ze niet op de foto mocht. Ze mocht pas echt openbaar verschijnen toen haar een zwarte rouwoutfit werd gebracht, wat gebeurde na haar terugreis naar London.

zwarte outfit
Wijlen koningin Elizabeth in een zwarte outfit bij terugkeer in London (NL Beeld).

Dit was echter niet de enige keer dat er iemand van de Britse royals overleed, terwijl iemand anders van de familie in het buitenland verbleef. Zo was prinses Diana samen met koning Charles aan het skiën toen haar vader, Lord Spencer, overleed. Zij hadden echter geleerd van de fout van Elizabeth, waardoor ze zich meteen in een geheel zwarte outfit hulden.

Bron: Royalty Online | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws