Waarom loafers de musthave zijn voor iedere stijlvolle man

Door de jaren heen zijn er heel wat stijlvolle schoenentrends voor heren geweest. Iedere man moet dan ook minstens één paar nette en klassieke herenschoenen in zijn kast hebben staan. Dat kan van alles zijn, maar in de praktijk denk je al gauw aan een paar loafers.

Standaard

Loafers zijn tijdloze schoenen die geschikt zijn voor verschillende soorten gelegenheden. Of je nu naar kantoor gaat, een feestje hebt of wanneer je een ontspannen weekend doorbrengt met familie: met loafers, zoals suède loafers heren, zit je helemaal goed. In dit artikel vertellen we je daar graag meer over en geven we je enkele tips voor het stylen van loafers in een look.

Loafers: wat zijn dat precies en hoe zien ze eruit?

Hoewel de meeste mannen wel weten wat loafers zijn, kan het zomaar zo zijn dat je geen idee hebt hoe ze eruitzien. Loafers zijn stijlvolle instappers en beschikken dus niet over veters of andere onderdelen om de schoen mee te sluiten. De schoen wordt al jarenlang gedragen en kent daardoor een rijke geschiedenis. We gaan terug naar 1926; het jaartal waarin de schoenmakerij van de familie Wildsmith de opdracht van de Britse royalGeorge VI kreeg om een schoen te maken die comfortabel was en er klassiek uitzag. De Wildsmith loafer was geboren en werd een groot succes onder mannen met aanzien. Aan het einde van de jaren ’20 en het begin van de jaren ’30 werd de schoen opgepikt in Noord-Amerika.

Tegelijkertijd maakte de Noorse Nils Gregoriussen Tveranger in Noorwegen een gelijksoortige schoen op basis van inspiratie die hij had opgedaan van indianenstammen in Amerika. De loafer werd daar vooral gebruikt door de Noorse boeren die de instappers droegen terwijl ze met hun vee aan het werk waren. Daar komt direct de naam ‘loafers’ vandaan; van het woord ‘loafing’, wat zoiets betekent als ‘loslopen’ of ‘slenteren’. Deze schoen had andersom weer een aantrekkingskracht op de Amerikanen; in 1934 bracht een schoenmaker genaamd G.H. Bass daar een nieuwe variant van de loafer uit. Ze hadden en hebben allemaal één ding gemeen: het uiterlijk van een simpele, maar klassieke en stijlvolle instapper met of zonder decoraties.

Voordelen van loafers voor mannen: multifunctionele schoen

Het was niet voor niets het geval dat de loafer al gauw razend populair werd. De schoen kent namelijk heel wat voordelen waar menig man blij van wordt. Naast het feit dat de loafer multifunctioneel is en je ze zowel met formele als informele kleding kunt dragen, is er nog een aantal andere voordelen waar je van kunt profiteren. Denk onder andere aan:

  • Loafers staan bekend om hun grote comfort. Omdat er geen veters en/of gespen op zitten, kun je deze schoenen heel gemakkelijk aan- en uittrekken. Je kunt ze dus even snel aantrekken wanneer je snel de deur uit moet. Dat terwijl ze er ook klassiek en netjes uitzien.
  • Daarnaast zijn loafers stijlvol en tijdloos. Ze zijn sinds ze bedacht zijn eigenlijk al niet meer ‘uit de mode’ geweest. Kortom: je hoeft maar eenmalig een (of twee) paar loafers te kopen en je kunt jaren vooruit. Het eenvoudige en klassieke ontwerp zorgt ervoor dat ze geschikt zijn voor verschillende modetrends en diverse seizoenen.
  • Wat ook prettig is om te weten, is dat loafers gemakkelijk te onderhouden zijn. Kijk goed naar het materiaal waarvan de loafers zijn gemaakt. Over het algemeen kun je ze schoonhouden of maken met een natte doek; voor sommige varianten is een speciaal verzorgingsproduct nodig.

Zo style je loafers in je verschillende looks

Kort samengevat zijn loafers dus echt de ideale musthave voor iedere man; juist omdat ze in veel verschillende looks te dragen zijn. Combineer bijvoorbeeld een paar donkere leren loafers met een mooi pak voor een zakelijke uitstraling. Ga voor een effen kleur of een simpel patroon om op die manier een professionele indruk te maken. Ben je meer van de casual chic? Dan zijn suède loafers heren een goede keuze. Draag daarbij een passende chino en een kleurrijke polo voor een look die zowel casual als chic is. Deze combinatie draag je naar die ene zakelijke afspraak, maar kan ook goed voor een etentje of een dagje uit.

Daarbij kunnen loafers uitstekend worden gecombineerd in een combinatie van een donkere jeans met daarop een colbert of een blazer. Dit zorgt voor een zogeheten smart casual uitstraling die geschikt is voor verschillende gelegenheden, zoals feestjes, borrels en zakelijke afspraken. Ga je liever voor een totale ontspannen look? Je raadt het al: ook dan zijn loafers een fijne keuze. Draag ze in dat geval met een linnen overhemd en een paar stijlvolle shorts of kies voor de volledige comfortabele look en ga voor een trendy jeans met een wit shirt erop.

Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws