Aha: zo gaat het koninklijk paar om met zakgeld voor de drie A’tjes

'Meer dan eens maakten ze me erop alert dat ze een verhoging verdienden', aldus Máxima.

Hoewel de drie A’tjes verre van een normaal leven leiden, probeert koningin Máxima haar prinsesjes niet teveel te verwennen. Goed met geld leren omgaan is een must en budgetteren hoort daar – ook binnen majestueuze paleismuren – gewoon bij!

Zakgeld

Máxima bracht deze week een bezoek aan Utrecht, om een toespraak te geven tijdens het jubileumcongres van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Tijdens haar toespraak sprak ze over het feit dat het Nibud ook haar drie dochters heeft leren omgaan met geld op jonge leeftijd. “Mijn kinderen volgden nauwlettend de tabellen op NIBUDJong waarin je kan zien welk zakgeldniveau past bij welke leeftijd. En meer dan eens maakten ze me erop alert dat ze een verhoging verdienden. Ook hiervoor: dank u wel Nibud”, lachte ze.

In een interview met Libelle haakte Máxima hier nog verder op in en vertelt ze dat ze haar dochters al vanaf jongs af aan bewust heeft laten omgaan met geld. “Zakgeld geven op jong leeftijd is een mooi begin. Dat hebben wij ook gedaan met onze dochters, onder het mom van ‘zakgeld is leergeld’.”

Budget

Was het zakgeld van de meiden op, dan was het ook echt op, zegt Máxima. Tegenwoordig krijgen de drie A’tjes ook een budget. Is het op, dan moeten ze voor extra geld werken. “Onze kinderen moeten het ook doen met een budget. Als ze iets extra’s willen, moeten ze daarvoor werken.” Amalia staat bijvoorbeeld soms achter de bar in een strandtent van de ouders van een vriendin. Alexia doet in haar tussenjaar een ‘beetje reizen, werken en van alles’.

Bij uitzondering wil Máxima haar dochters nog weleens een handje helpen. “Af en toe knijp ik, net zoals andere ouders, wel eens een oogje dicht als ze écht iets willen. Het uitgangspunt is echter dat ze meer geld kunnen uitgeven dan hun budget.” Aha!

Bron: Nouveau | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws