Groothertog Henri over aftreden: ‘Heb al een datum in gedachten!’

Ook in Luxemburg lijkt een troonwissel opeens wel heel dichtbij.

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: de jarige groothertog Henri van Luxemburg, is vandaag samen met z’n echtgenote, groothertogin Maria Teresa, op bezoek is in België. Daar deed hij een aantal opmerkelijke uitspraken over z’n naderend pensioen.

Aftreden

Het is na het aftreden van koningin Margrethe van Denemarken duidelijk een hot topic onder de huidige Euroyals: blijf je op de troon zitten tot je eraf valt, of kies je ervoor om van je pensioen te gaan genieten?

De Luxemburgse groothertog blijkt er ook al over na te denken. Zo onthulde hij vandaag dat er achter de schermen al volop gesprekken plaatsvinden over zijn abdicatie. Pardon?

Groothertog op leeftijd

Zo deelde de nu 69-jarige vorst in gesprek met La Libre: “Er zijn plannen [voor een aftreden, red.]. Er komt een dag waarop het moet gebeuren, en ik ben van plan om op een bepaald punt met pensioen te gaan. Zoveel is duidelijk.”

Inmiddels zit Henri zelf al zo’n 24 jaar op de troon, en stevent volgend jaar af op een zilver troonjubileum. Dat valt misschien reuze mee in vergelijking met langzitters zoals wijlen Queen Elizabeth (72 jaar), en voormalig vorstin Margrethe (52 jaar), maar goed. De groothertog wordt er natuurlijk ook niet jonger op.

Familiezaken

Henri onthulde bovendien dat de plannen al in de maak zijn. En dat gaat uiteraard in goed overleg met zijn familie, want waar één groothertog opstapt, moet de volgende klaar zijn voor deze belangrijke baan. In dit geval is dat erfgroothertog Guillaume, die zich samen met z’n grote liefde, erfgroothertogin Stéphanie, volop inzet voor het Luxemburgse hof.

Ook houdt de groothertog rekening met de volgende generatie. Zo verklapt Henri: “Om deze taak te kunnen vervullen, heb je kinderen met een zekere mate van onafhankelijkheid nodig. Je moet ze de tijd kunnen geven, voordat je je volledig concentreert op een toekomst als staatshoofd.” Het erfgroothertogelijk paar zit natuurlijk met twee piepjonge zoontjes: de driejarige Charles en de eenjarige dreumes François. Wij gokken dan ook dat het nog wel een aantal jaren zal duren voordat Henri definitief aftreedt.

Precieze datum

Wanneer La Libre de groothertog vraagt of al een precieze datum voor z’n aftreden in gedachten heeft, reageert Henri ludiek: “Ja, maar die ga ik jullie niet vertellen!” Ha!

Enkele jaren geleden deelde de groothertog overigens dat hij nog totaal niet aan aftreden dacht. In de tussenliggende tijd lijkt er dus toch wat veranderd te zijn, gezien deze ommezwaai. Wie weet wat zich daar te paleize heeft afgespeeld!

Bron: Point de Vue, Royal Central, De Telegraaf | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws