Royal ladies Mathilde en Maria Teresa stralen tijdens feestelijk staatsbanket

De royals hebben mooie plannen voor het bezoek.

Dinsdag begon het staatsbezoek van de Luxemburgse groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa aan België. Koning Filip en koningin Mathilde ontvingen het paar in het koninklijk Paleis in Brussel. Als leuke smaakmaker vierden de twee staatshoofden eerder al samen hun verjaardag. Na alle plezier ging gisteren dan eindelijk het officiële staatsbezoek van start, mét natuurlijk een grandioos staatsbanket om de dag af te sluiten.

Hartelijk ontvangst

Het bezoek begon regenachtig, maar dat mocht de pret niet drukken. De Belgische royals stonden het paar uit Luxemburg met paraplu’s op te wachten. Ondanks dat het weer het liet afweten, werd het paar wél heel warm ontvangen. Op de beelden zien we volop blije gezichten en stralende glimlachen van beide stellen. Gewapend met de paraplu’s werd de regen tegengehouden, en dat was zeker nodig met deze prachtige outfits.

Koningin Mathilde was namelijk van top tot teen gehuld in dromerig roze Dior. Maria Teresa koos voor een donkerblauwe jurk met daarover een mantel ontworpen door Indalia. Na de begroetingen werd het Luxemburgse paar officieel ontvangen met een ceremonie op het Paleizenplein in Brussel. Daarna stond een bezoek aan het Brusselse stadhuis gepland.

begroeting mathila maria teresa
Beeld: NL Beeld

Staatsbezoek dag één

Het viertal verscheen ook nog op het balkon van het stadhuis. Een mooi moment voor met name Filip en Mathilde, want op dit balkon stond het stel ook tijdens hun trouwdag in 1999 om voor het eerst als getrouwd stel het publiek toe te zwaaien. Dat zal wellicht de nodige nostalgie hebben opgeleverd!

Samen sloten de royals de eerste dag af met een staatsbanket in het Kasteel van Laken. Voor deze aangelegenheid hebben de dames een set prachtige tiara’s tevoorschijn getoverd. De oplettende kijker zal het misschien zijn opgevallen dat Maria Teresa – naast haar toepasselijke Belgische Scroll-tiara – nóg een diadeem draagt. De fabuleuze armband om haar pols is namelijk de Luxemburgse aquamarijnen bandeau.

tiara mathilde
Beeld: NL Beeld

Thema’s en plannen

Tijdens het bezoek staan thema’s zoals duurzame economische ontwikkeling, ruimtevaart, defensie en onderwijs centraal. Vandaag staat er een bezoek aan Gent op de planning, waar onder andere een bezoekje aan North Sea Port en motorenbouwer Anglo Belgian Corporation zal worden gebracht.

Tot slot staat er donderdag een bezoek aan Luik gepland, waar onder andere de universiteit zal worden bezocht. Het staatsbezoek zal die dag worden afgesloten met een concert van het Philharmonisch Orkest van Luxemburg in Flagey. De Belgische en Luxemburgse royals hebben heerlijke dagen in het vooruitzicht, als je het ons vraagt!

Bron: Nieuwsblad België, HLN, Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws