Creëer je droomhuis met een betaalbare make-over

Heb je net een nieuwe woning gekocht of ben je je huidige interieur beu, maar heb je weinig financiële ruimte over voor een complete verbouwing? Wanneer je elk vertrek in je huis op een slimme manier aanpakt, kun je op veel kosten besparen. Soms is een lik verf al voldoende voor een totaal nieuwe look, op andere plaatsen ga je wat grondiger te werk. Van droomkeuken tot romantische slaapkamer en elke andere ruimte: zo geef je ze een betaalbare make-over, zonder dat het er ‘standaard’ uitziet.

Begin in de keuken

Creëer een keuken geheel naar jouw wensen. In steeds meer huishoudens is dit de plek waar je het meeste vertoeft omdat het zo’n levendige ruimte is. Zeker als het een woonkeuken betreft. Is het nodig om hier een dure ontwerper met nog duurdere materialen op los te laten? Niet per se. Showroomkeukens hebben bijvoorbeeld als voordeel dat ze schappelijk zijn qua prijs. Verder is het zo dat het keukenblok en de kastjes voornamelijk een basis vormen voor de unieke ambiance die je er zelf creëert: met je favoriete apparaten, geurige kruidenplanten, accessoires en andere blikvangers.

Standaard

Vergeet die zwart-goud-trend in je woonkamer

Is je keuken naar tevredenheid omgetoverd, dan stort je je op de woonkamer. Hier is de lichtinval niet zelden het luxeprobleem dat je op diverse manieren oplost. Allereerst voorzie je de wanden van lichtere kleuren en stap je af van de trend die wordt opgedrongen door zelfbenoemde interieur goeroes. Zwart en goud zijn aanvankelijk leuk, maar tegelijk enigszins kitscherig en ze zijn funest voor de lichtinval én je humeur. Wit is een geschikte basis voor elke interieurstijl, dus pak de kwast en maak zo je huiskamer al een stuk lichter. Andere manieren zijn het aanpassen van je raamdecoratie, het aanbrengen van glanzende objecten zoals glazen tafels en spiegels, en het plaatsen van een glazen tussendeur: dit is een tijdloze trend, in tegenstelling tot zwarte muren.

Slaapkamer: persoonlijk en dus vertrouwd

Voor de slaapkamer worden in woonprogramma’s nogal wat geijkte elementen gebruikt onder de noemer hotel-chique, maar je wilt dat deze ruimte vooral persoonlijk en herkenbaar is – en niet anoniem. Daarom stal je er souvenirs uit, zet je dierbare foto’s op je nachtkastje en decoreer je de muur met afbeeldingen van je helden uit sport, muziek of film. Ook komt veel vintage hier van pas als sfeermaker: denk eens aan zo’n klassieke kaptafel met spiegel. Omdat in deze ruimte niet per se heel veel licht hoeft binnen te vallen, pak je er voor de wanden een kleurenwaaier bij, al vermijd je bij voorkeur al te donkere tinten. De verfkwast doet in ieder geval opnieuw wonderen!

Fris de badkamer op

De badkamer vernieuwen is vooral een kwestie van strippen en schoonmaken. Klakkeloos wordt meestal de sloophamer tevoorschijn gehaald wanneer een badkamer niet (meer) bevalt, terwijl een schoonmaakbeurt alsmede het strippen van alle losse onderdelen al een totaal andere aanblik geeft. Dezelfde aanpak hanteer je voor het toilet. Reinig de tegels grondig en voorzie de wanden van een andere kleur. Vervang de verlichting door een meer sfeervolle variant. Haal dat oude douchegordijn, de wc-rolhouder, de spiegel en de kasten weg en vervang ze door andere exemplaren, eventueel van je lokale kringloop. Et voilà: je badkamer is als nieuw.

Bron: Superkeukens | Beeld: Pexels

Laatste nieuws