Drew Barrymore over haar moeder: ‘Ze gaf me sigaretten en alcohol om me rustig te houden’

'Ik was twaalf toen ik voor het eerst werd opgenomen in een afkickkliniek'

Jaid Barrymore, de aan alcohol verslaafde moeder van Drew Barrymore, had maar één wens: van haar schattige dochter een kindsterretje maken. En daar had ze nogal wat voor over. In de nieuwste Beau Monde lees je welke bizarre vormen dat aannam.

Make-up, sigaretten en alcohol als zoethoudertjes

Toen het lukte om Drew van klein meisje om te toveren tot kindster (ze was op haar zevende te zien in E.T.) steeg de roem van haar dochter Jaid naar het hoofd. Ze sleepte haar oogappel, haar grote trofee, overal mee naartoe. Zo ook naar wilde feestjes, waar Drew in aanraking kwam met drugs en alcohol. Drew: “Ze gaf me make-up, sigaretten en alcohol om me rustig te houden. Ik was twaalf toen ik voor het eerst werd opgenomen in een afkickkliniek. Ik spijbelde van school, stal mijn moeders auto. Af en toe werd ik zo kwaad dat ik naar mijn moeders pijpen moest dansen, dat ik de controle over mezelf kwijtraakte.”

Geen contact meer

Drew (48) was dertien toen haar moeder haar liet opnemen in een psychiatrische inrichting. “Ik heb daar achttien maanden gezeten. Ze had een monster gecreëerd en wist niet meer wat ze daarmee aan moest.” Op haar vijftiende vroeg Drew de rechtbank om haar moeder uit de ouderlijke macht te zetten. Het gerecht stemde toe. Drew kickte af en ging bij regisseur Steven Spielberg en zijn gezin wonen.

Waar staan we nu?

Het heeft heel veel therapie gekost, maar Drew heeft haar verleden verwerkt. “Nou ja, soort van,” zegt ze fijntjes. “Het is niet makkelijk om geestelijk te groeien terwijl mijn moeder nog op deze planeet rondloopt. Ik kan mijn jeugd pas écht verwerken als zij er niet meer is.”

Tekst: Sandra ten Brink | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws