Hoelang is zonnebrandcrème eigenlijk houdbaar?

Je hebt een kast vol met half gebruikte flessen, maar hoe weet je of ze nog goed zijn?

Het is heerlijk om in de zon te vertoeven, maar zoals je waarschijnlijk wel weet, is het niet al te goed voor je huid. Ook nu we geen dagjes uitgaan, is het verstandig om in je tuin of op je balkon beschermd te zijn tegen de zonnestralen. Je hebt een kast vol met half gebruikte flessen, maar hoe weet je of ze nog goed zijn?

LEES OOK: 7 fouten die bijna iedereen maakt met zonnebrand

Op alle flesjes staat een houdbaarheidsdatum. Die kun je dan ook het best gewoon aanhouden. De PNO (periode na opening) staat aangegeven met een geopend potje gevolgd door een getal en de letter M (12M is tot 12 maanden na de opening te gebruiken). Wel is het belangrijk dat je de zonnebrandcrème op de juiste manier bewaart om de werking te behouden. Als je dat doet, kan een zonnebrand meestal wel zo’n twee jaar mee. De factor gaat dan namelijk maar met een minimale hoeveelheid achteruit. Heb je een gevoelige huid en wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kan het natuurlijk geen kwaad om wel een nieuw product aan te schaffen.

Veroudering

"De meeste zonnebrandmiddelen hebben een uiterste datum en daarom moet je kijken naar de houdbaarheidsdatum die op de doos is vermeld. Het is erg belangrijk om dit niet te negeren, omdat de chemicaliën verouderen en hun beschermend effect kunnen verliezen", vertelt dermatoloog Mervyn Patterson.

Juiste plek

Het Rode Kruis laat weten op welke plek je je zonnebrand juist niet moet bewaren:  "Zonnebrand kan twee jaar mee, maar dan moet je het wel op de juiste manier bewaren: op kamertemperatuur. Laat hem niet in de auto liggen; daar schommelt de temperatuur nogal en crème kan daar niet goed tegen."

Geur & Textuur

Rode vlaggen zijn geur en textuur. Als de zonbescherming verlopen is, begint de formule te scheiden. "Als het qua textuur of geur anders is dan toen je het kocht, kan het zijn dat het niet goed gaat met het product. In dit geval kun je het 't beste gewoon weggooien."

Voor nu, smeren maar en herhaal dit! Wees lekker royaal met de zonnebrandcrème voor optimale bescherming. Geniet van de zon!

 

BRON: RODE KRUIS, HARPERS BAZAAR UK, BEELD: ISTOCK

Laatste nieuws