Voor wie een paar kilo wil afvallen, bestaat er een ruime keuze aan verschillende diëten. Er zit altijd een idee of een visie achter een dieet.
Bij het ene dieet mag je bepaalde voedingsmiddelen niet samen eten, bij het volgende dieet mag je maar weinig koolhydraten eten, en bij een heel strenge dieet mag je bijna helemaal niets meer eten. Hoewel je zeker zult afvallen van het volgen van zo'n dieet, is het effect op de langere termijn heel discutabel, omdat vrijwel niemand zijn of haar hele leven op zo’n dieet blijft. Bij sommige diëten zou dat ook heel ongezond zijn, want meestal bestaat een dieet uit een vrij eenzijdige eetpatroon, waarmee je weliswaar kilo's verliest, maar ook essentiële voedingsmiddelen mist.
Gezond eten
Over een ding zijn alle geleerden het eens: van gezond eten val je af en blijf je op gewicht. Gezond eten is het nuttigen van volkoren producten, veel groente en fruit, weinig vlees en vet, maar op zijn tijd wel een stukje vette vis eten, want dat is juist weer gezond vanwege de omega-3 vetzuren. Gezond eten, geen snoep, geen koek, geen chips en geen alcohol, dat is het meest simpele dieet waarmee je gegarandeerd afvalt en ook slank blijft, mits je je wel aan dit gezonde dieet blijft houden. Overigens hoeft gezond eten niet perse altijd vers eten te zijn. Groente in potjes en blikjes is uitstekend voedsel, net zoals ingevroren groente of fruit dat is gedroogd in een voedseldroger. Producten die op deze manieren zijn behandeld, zodat ze langer houdbaar zijn geworden, horen gewoon in het rijtje gezonde voeding thuis, want invriezen, drogen of inblikken gaat niet of nauwelijks ten koste van de voedingswaarde.
Gezonde darmflora
Een onderbelicht onderwerp wat betreft afvallen en voeding is het al of niet aanwezig zijn van een gezonde darmflora. Uit recent onderzoek blijkt dat de gezondheid van je darmen en de samenstelling van je darmflora een rol spelen bij overgewicht. Je darmflora bestaat uit darmbacteriën die zorgen voor de vertering van voedsel. De samenstelling van deze bacteriën, die bij ieder mens anders is, bepaalt voor een groot deel hoe je lichaam de voeding verteert en dus ook of je wel of niet makkelijk kunt afvallen. Als je darmflora uit balans is, is je stofwisseling uit balans en dat kan weer consequenties hebben voor je lichaamsgewicht. Zeker voor mensen die last hebben van darmproblemen, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS), kunnen probiotica een oplossing zijn om je darmflora weer in balans te krijgen. In probiotica zitten darmbacteriën zoals de Lactobacillus gasseri die van nature voorkomt in ons maag-darmkanaal. Door probiotica in te nemen, breng je weer balans in je darmflora en daarmee ook in je stofwisseling en je lichaamsgewicht.
De samenstelling van je darmflora is afhankelijk van je voedselpatroon. Iemand die veel suiker en andere snelle koolhydraten eet, heeft een totaal andere darmflora dan iemand die veel volkoren producten en ander voedsel met veel vezels eet. Gezond eten en een gezonde darmflora zijn een twee-eenheid die afhankelijk van elkaar zijn. Gezond eten leidt tot een gezonde darmflora, wat leidt tot een gezonde vertering, wat leidt tot een gezonde stofwisseling, wat uiteindelijk leidt tot een gezond lichaamsgewicht. Alles in balans. Daar kan geen dieet tegenop!