Er werd wat afgeopend door koning Willem-Alexander en koningin Máxima, die een weekje core business afhamerden.
MAANDAG
The Royal Flight Crew! Deze mannen @dhcluchtmacht vlogen Koningin Máxima naar @Zr_Ms_Evertsen met hun #NH90 #helicopter #neptune04 #planespotting #royalty #aviation #queenmaxima #avgeek #royalflight ? Bernd Peeters pic.twitter.com/miPHz8QOez
— Menno Swart (@MennoSwart) June 26, 2019
Royal Action Woman had best een opwindende start van de week.
Koningin Máxima opende, met dank aan een heli, de week op zee met een werkbezoek aan het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen.
In 2003 verrichtte zij de doop van het schip. Het schip keerde terug van zijn missie en voer in de loop van maandag de haven van Den Helder binnen. Toch leuk om dan buitengaats al zo'n koninklijk onthaal te krijgen.
En - te leuk! - ze maakte zelf een filmpje van haar exit.
En tenslotte feliciteerden de Oranjes Maarten van der Weijden met zijn Elfstedenzwemtocht.
DINSDAG
Zijne Majesteit ontving op Paleis Noordeinde de deelnemers aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO). Dat bestaat uit parlementsleden uit alle landen van het Koninkrijk. Vanuit Aruba, Curaçao en Sint Maarten nemen Statenleden deel, vanuit Nederland hebben leden van de commissies Koninkrijksrelaties van de Eerste Kamer en Tweede Kamer zitting in het overleg.
Ook over de vloer: Pieter Heerma, de nieuwe fractievoorzitter van het CDA. Er keken heel wat (voor)vaderen mee.
Koningin Máxima opende intussen als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken de tentoonstelling ‘Gek op Geld’ in het Belasting & Douane Museum in Rotterdam. Wie erheen wil: te zien van 26 juni 2019 tot en met 8 maart 2020.
Later ging Máxima door naar een stel paarden bij de opening van manege No Limits Noordwijk. De kleinschalige manege geeft therapeutische paardrijlessen.
De ruiters zijn kinderen en volwassenen met onder andere angst, autisme, ADHD of het Syndroom van Down. Reguliere ruiters kunnen ook les volgen; hen wordt gevraagd zich daarnaast in te zetten voor de andere ruiters. De manege werkt met speciaal opgeleide instructeurs en beschikt over een robotpaard, een interactieve dressuursimulator die beginnende of angstige ruiters kan helpen de ritmische beweging aan te leren.
De koningin, die zelf goed kan paardrijden, kreeg tijdens haar bezoek een rondleiding, bekeek een paardrijles en sprak met vrijwilligers en medewerkers.
WOENSDAG
Prinses Alexia werd 14 jaar!
De koning moest vroeg op om op tijd in het Groningse Veendam te zijn. Daar opende hij de groene waterstofinstallatie Hystock van Gasunie. De waterstofinstallatie van HyStock zet 1 Megawatt duurzame stroom om in groene waterstof en is daarmee de eerste die dit proces op serieuze schaal kan toepassen.
Doelstelling van Gasunie is het waterstof in de nabije toekomst grootschalig en economisch rendabel op te slaan in ondergrondse gasopslagen van Gasunie’s EnergyStock. Zo kan het gebruikt worden als duurzame energiebron, ook op momenten dat zonne- en windenergie niet voorradig zijn.
DONDERDAG
Willem-Alexander opende ‘Nationaal Museum Sophiahof – van Indië tot nu’ in Den Haag. Het kennis-, cultuur- en ontmoetingscentrum gaat over het gedeelde verleden én heden van Nederland en voormalig Nederlands-Indië. De geschiedenis en cultuur van de Indische en Molukse gemeenschappen in Nederland staan hierbij centraal.
Dit tekent ZM: hij ging na afloop van de opening van Nationaal Museum Sophiahof in gesprek met Indische demonstranten die rekening en compensatie vragen voor hun ouders.
VRIJDAG
Koning Willem-Alexander beëdigde op Paleis Noordeinde achtereenvolgens de volgende ambassadeurs: mevrouw drs. M.C. van Koldam (Georgië), mevrouw drs. J.J.J. Wiegman (Senegal) en drs. P. van der Vliet (Japan) #lekkerbezig
ZM opende ook nog de tentoonstelling 'Universum van Amsterdam. Schatten uit de Gouden Eeuw van de cartografie' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. In deze tentoonstelling staan de vloerkaarten in de Burgerzaal van het Paleis en in Amsterdam gemaakte kaarten en atlassen uit de zeventiende en achttiende eeuw centraal.
Onderdeel van de tentoonstelling is een bruikleen uit de Staatsbibliothek zu Berlin. Het gaat om één van de grootste boeken ter wereld, de Atlas van de Grote Keurvorst van Brandenburg (rond 1665). De reuzenatlas weegt 125 kilo, meet geopend 170 bij 220 centimeter en is waarschijnlijk in Amsterdam gemaakt door Joan Blaeu. Daarnaast is het Blaeukabinet uit circa 1664, een collectiestuk uit het Allard Pierson, te zien.
Koningin Máxima zat intussen aan de andere kant van de wereld bij de G20 top in Osaka Ze hield er op uitnodiging van minister-president Abe van Japan een korte toespraak bij het G20 side event ‘Women Empowerment’.
Máxima is in Japan vanwege haar functie bij de VN: https://t.co/MpOBp2izyK pic.twitter.com/7ahKvgnfXz
— Josine Droogendijk (@josineevers) June 28, 2019
Goede toegang tot financiële diensten als een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen en digitale betalingen biedt vrouwen betere kansen op economische ontwikkeling. Aan tikje omstreden prins Mo van Saoedie-Arabië viel duidelijk niet te ontkomen.
ZATERDAG
Prinses Beatrix, paardenmeisje bij uitstek, was aanwezig bij de vijftigste editie van de Zeeuwse Dag van het Paard in Oosterland op Schouwen-Duivenland.
Gedurende de hele dag waren er shows, keuringen, dressuur, springen, een mini-marathon en strijdwagen races. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek.
De koning nam in zinderend Den Haag het defilé op Veteranendag af...
...en koningin Máxima sprak op de G20 wereldleiders toe #ZeDoetHetTochMaar.
Wij dachten eens een goed voorbeeld te geven! Wel bijna van de ladder gelazerd, maar alles voor een goed resultaat vandaag.#NuEerstNogSnelEenPlasjeDoen #ITANED #OnzeJacht #FIFAWWC #NietsHoudtOnsTegen #NEDITA pic.twitter.com/5r8uPegim4
— Koningin Máxima (@MaximaKoningin_) June 29, 2019
Terwijl HM's satirische Twitter alter-ego oog had voor Team Oranje.
Foto's © ANP, PPE, RVD