Goed nieuws: ook jij bent een beetje royal

Mocht je je altijd een prinsesje hebben gevoeld, dan kan dat kloppen!
Goed nieuws: ook jij bent een beetje royal

Altijd al willen weten of je afstamt van een prins of prinses? De kans is groot dat dat inderdaad het geval is.

Hoewel er nog geen DNA-test voor blauw bloed is, biedt statistiek een redelijke kansberekening. In 1999 ontdekte statisticus Joseph Chang van de universiteit van Yale dat als je maar ver genoeg teruggaat – 900 jaar ofwel 32 generaties -  iedereen die op dit moment leeft een gezamenlijke voorouder heeft. In Europa, waar meer studies naar stambomen is gedaan, leefde die gezamenlijke voorouder 'slechts' 600 jaar geleden.

Peter Ralph en Graham Coop borduurden verder op het onderzoek van Chang en bewezen in 2013 dat alle Europeanen voortkomen uit dezelfde mensen. En later werd duidelijk dat vrijwel iedereen in Europa afstamt van Karel de Grote (internationaal bekend als Charlemagne, hij regeerde van 768 tot 814) en zijn Karolingen-familie.

Karel heerste over een enorm rijk en wordt zowel letterlijk als figuurlijk gezien als 'de vader van Europa'. Mede dankzij vijf echtgenotes en nog eens vier bijvrouwen - zulks tiks aan qua vermenigvuldiging. Hoe hij eruitzag, weet niemand. Links een vermoedelijk enorm geromantiseerde buste, rechts een munt in Romeinse heersers-stijl. 

De kans op wat blauw bloed is nog iets groter als je voorouders uit een land of regio komen waar royals wel eens met burgers trouwden. In noordelijk Europa waren royals de afgelopen eeuwen geneigd om met een rijke burger te trouwen dan in het zuiden. Zo werd in 1465 een nieuwe koningin gekroond aan de zijde van Edward III (links), een levenslustig heethoofd die bekend stond als 'The Sun of York'. Ze heette Elizabeth Woodville (rechts) en was een weduwe met twee zonen wier vorige echtgenoot een verrader was, dus het moet wel echte liefde zijn geweest.

Fun Fact 1 Zelfs de regerende koningshuizen van nu zijn niet helemaal zeker van hun stamboom, omdat er vooral vroeger veel buitenechtelijke kinderen werden verwekt. Die zorgen ook weer voor een link naar deze of gene troon. En voor een verrassend gezond koningshuis: koninklijke families die veel in eigen kring trouwden, kampten met nare ziekten zoals hemofilie en afwijkingen zoals de beruchte, ver uitstekende Habsburg-kaak.

Fun Fact 2 Een op elke 200 mannen wereldwijd (en 16 miljoen in Centraal Azië) stamt direct af van de 12de eeuwse Mongolische keizer Genghis Khan. Hij is in die streken echter niet de enige die zijn stempel stevig op het Y-chromosoom ter plekke heeft gezet, nog tien andere mannen van adel deden dat. De bekendste andere is de 16de eeuwse Qing-dynastie leider Giocangga, waarvan alleen al in China 1,5 miljoen mannelijke nazaten rondlopen. You're welcome, Your Highness.

Foto's © BSR Agency, WikiMedia

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ed520921952f', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws