Eva van de Wijdeven: ‘Aan mijn geluk ging een rotperiode vooraf’

Eigenlijk heeft Eva van de Wijdeven (34) er een hekel aan dat van je verwacht wordt dat je altijd maar gelukkig bent.

Eigenlijk heeft Eva van de Wijdeven (34) er een hekel aan dat van je verwacht wordt dat je altijd maar gelukkig bent. Maar ze ís het wel. Al is het niet vanzelf gegaan. Eva:“Er ging een rotperiode aan vooraf.”

tekst FLEUR MEIJER foto’s FERIET TUNC styling PIETER VAN LOON visagie VANITY SCHULTZ

Wat is het verschil tussen Eva nu en Eva tien jaar geleden? “Ik vind ouder worden zó fijn. Ik kan mijn energie nu veel beter in goede banen leiden. Vroeger ging ik alle kanten op. Had ik heel even geen werk, dan wist ik niet hoe snel ik een bijbaantje moest vinden. Of ik ging fanatiek sporten, evenementen organiseren… Alles om maar niet stil te hoeven zitten. Nu vind ik veel meer rust in de dingen die ik doe. En ik weet veel beter wie ik ben. En dat zorgt ervoor dat ik beter weet wat ik wil, sneller tot de essentie kom en betere keuzes maak. En ik maak me natuurlijk veel minder druk om wat anderen van me denken. Ik voel me minder kwetsbaar.”

In wat voor opzicht? “We leven in een maatschappij waarin van je verwacht wordt dat je altijd maar streeft naar geluk. Je moet altijd maar gelukkig zijn, altijd je best doen, altijd zo perfect mogelijk zijn. En als je je dus even niet gelukkig voelt, of alles gaat even niet zo soepel, dan voelt dat alsof er iets mis is met je. Nu weet ik: dat is gewoon niet waar. Als ik me nu even niet goed voel, weet ik dat ik gewoon wat lapjes op een oud jasje kan naaien en dan denk: oh, dit is léuk. Dit voelt goed. Het klinkt heel cliché natuurlijk, het geluk in kleine dingen vinden. Maar het klopt wel. En ik word ook rustig in mijn hoofd van naaien.”

Dat klinkt alsof je in een heel gelukkige fase van je leven zit. “Ja, maar daar is ook wel een enorme rot­periode aan vooraf gegaan hoor. Ik had vorig jaar even een tijdje geen werk. Ik wist even niet meer goed wat ik wilde, het voelde alsof ik de controle kwijt was. Maar zodra ik het naaien ontdekte, kwam er een posi­tieve stroomversnelling op gang. Ik stond ineens ook weer open voor de liefde bijvoorbeeld. En je raadt het al: vlak daarna ontmoette ik mijn vriend.”

Meer lezen over Eva? De nieuwe Beau Monde ligt nu in de winkel!

Laatste nieuws