Zonnig bezoek van Oranjes aan de Betuwe

Wat te doen als je een boom in plaats van een bloemetje krijgt?
Zonnig bezoek van Oranjes aan de Betuwe

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen vandaag een streekbezoek aan de Betuwe in de provincie Gelderland.

Er zijn minder fotogenieke streken dan de Betuwe in mei, maar het koningspaar kwam niet perse voor de boomgaarden en het fruit. Ze wilden ook weten hoe het gesteld was met het vakonderwijs, arbeidsmigratie, jeugd en duurzaamheid.

De ontvangst in Opheusden zette al meteen de toon: Máxima kreeg een fijne boom voor bij Paleis Huis Ten Bosch. Laten we hopen dat de hofdame van dienst aan krachttraining doet.

Daarna ging het over laanbomen  en het TCO. Dat is een overkoepelende handelsvereniging van 150 laanboomkwekers die zich gezamenlijk inzetten voor handel, kennisvermeerdering, innovatie en verkenning van nieuwe markten. Familiebedrijf Volentis is één van deze kwekerijen, de Oranjes lieten zich er rondleiden. En ja, dit zijn volgens HM wandelschoenen #respect

Bij Tiel zou je Flipje verwachten, maar werd het een bedrijventerrein: de stad is een logistieke hotspot. Het Koninklijk Paar bezoekt op Bedrijvenpark Medel Transportbedrijf Vonk. Vonk is een familiebedrijf dat ooit is begonnen als vervoerder van fruit, maar zich heeft ontwikkeld tot specialist in het vervoer en de op- en overslag van witgoedproducten in Europa.

Om het toch fris en fruitig te houden ging het gezelschap door naar West Betuwe waar de eerste peren al geplukt waren toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Geldermalsen de proeftuin van Koninklijke FruitMasters aandeden.

Deze fruitcoöperatie met ruim vierhonderd aangesloten fruittelers zorgt voor de verkoop van het fruit in binnen- en buitenland. Het was er frisjes, maar er was een royal wrap mee. 

Het stel kreeg een doosje appeltjes mee en een insectenhotelletje - het wordt zo nog druk in de tuin van Huis Ten Bosch.

Wuifmomentje! Afsluitend bezochten koning en koningin het stadhuis van Culemborg. Jongeren waren hier gespreksthema én gesprekspartner. Tijdens een ontmoeting met jongeren en hun begeleiders van gemeente, politie en jeugdzorg werd stilgestaan bij jeugdproblematiek in Nederlandse steden en bij de op maat gemaakte aanpak waarmee Culemborg zijn jeugd weer op weg probeert te helpen. De jongeren spreken over hun reïntegratie, valkuilen en successen. Het streekbezoek eindigde op de Markt met een optreden van leerlingen van de twee plaatselijke middelbare scholen #koningsdagfeelz 

Foto's © ANP, Koninklijk Huis 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f04d3269ea02', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws