Glamour met een knipoog

Oranjes: de koning vliegt een weekje solo

Koningin in de lappenmand? Dan mist de Oranje-agenda toch meteen wat glans... Beterschap, Máxima!

Oranjes: de koning vliegt een weekje solo

Met koningin Máxima in de spaarstand was het een beetje slome week voor de Oranjes. De koning liet zelfs dertig mensen uitrukken om één lintje door te knippen.

MAANDAG

Eigenlijk had koningin Máxima op maandag moeten vertrekken naar Tanzania voor een tweedaags bezoek als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Maar gezondheidsklachten – er werd gesproken over een darminfectie - dwongen haar tot rust (en ongetwijfeld de nodige onderzoeken). Als troost een kiekje van haar vorige bezoek aan het land, in 2013, waar ze bij een bezoek aan wijnboeren kunstig werd ingepakt...

...maar wel gewoon lekker doorwuifde.

DINSDAG

In zo'n week van relatieve radiostilte maakt de RVD graag van alles bekend over aanstaande bezoeken, om de Oranjes toch een beetje druk te laten lijken. Vandaar dus de aankondiging dat prinses Beatrix Bonaire zal bezoeken van 28 november tot en met 1 december. Ze doet dat op uitnodiging van de Stichting Nationale Parken Bonaire en als beschermvrouw van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA). Beatrix op Bonaire is altijd enig, dus iets om naar uit te kijken. Hopelijk is het er minder warm dan bij haar bezoek in 2006.

WOENSDAG

Er was weer een geloofsbrievenmoment op Paleis Noordeinde met de koning en ambassadeur van het Koninkrijk België, Z.E. Dirk Achten. We hebben geen idee waarom die mensen daar braaf in de rij voor die deur staan, maar het maakt het kiekje wel net even anders.  

Ook op Noordeinde: de ambassadeur van de Republiek der Seychellen, H.E. mevrouw Beryl Shirley Samson. Het faux bloemstuk en het pittoreske prullenbakje smoesden over de koning en hoe indrukwekkend hij kan kijken. 

Koning Willem-Alexander opende vervolgens het nieuwe Ommelander Ziekenhuis Groningen door een lint in 30 stukken te knippen. Met een beetje hulp van inwoners uit de regio, dan. Het nieuwe regionale ziekenhuis is een samenvoeging van ziekenhuizen in Winschoten en Delfzijl.

DONDERDAG

Koning Willem-Alexander ging op bezoek bij Jobhulp. De stichting in Culemborg ondersteunt mensen die hun baan verloren hebben. Daar heeft de enige man met baanzekerheid in Nederland weinig ervaring mee, dus luisteren maar. 

Als erevoorzitter van het Rode Kruis bezocht prinses Margriet samen met Prins Pieter-Christiaan, vicevoorzitter van het Rode Kruis, intussen projecten op het gebied van rampenpreventie in Haïti.

Het is weer eens wat anders, als moeder-en-zoon-uitje.

Vanuit ‘The Resilience programme’ heeft het Rode Kruis een lange termijn aanpak opgesteld om de weerbaarheid van kwetsbare mensen te vergroten in het zuidoosten en zuiden van het land. Het gaat om beschermen, verbeteren en variëren van inkomsten (oogsten), door betere toegang tot water en maatregelen tegen eventuele rampen. De Van Vollenhovens keken er passend moeilijk bij. 

In Cotes de Fer knuffelde de prinses met een puppy en bezocht met Pieter-Christiaan 'projecten gericht op rampenreductie en het versterken van gemeenschappen', één van de aandachtsgebieden van het Prinses Margriet Fonds. 

VRIJDAG

Met de klachten van Hare Majesteit bleek het gelukkig mee te vallen. Royaltywatchers haalden opgelucht adem toen uit persberichten op viel te maken dat ze sneller dan gedacht haar werkzaamheden weer zou oppakken.

ZATERDAG

Koning Willem-Alexander was aanwezig bij de start van ‘Ode aan de Synode’, de viering van 400 jaar Synode van Dordrecht. De Synode was de eerste en enige internationale protestantse kerkvergadering in de vroegmoderne tijd. Meer dan honderd professoren, politici en predikanten uit binnen- en buitenland kwamen hiervoor in 1618 naar Dordrecht.

De Synode van Dordrecht had grote betekenis voor de landspolitiek, het kerkelijk leven en de cultuur in de Republiek. De 'Dordtse leerregels' werden opgesteld en er werd opdracht gegeven om de eerste officiële Nederlandse vertaling van de Bijbel te laten maken, de Statenvertaling. De Statenbijbel drukte zijn stempel op de Nederlandse taal. Het was nogal een dingetje. De koning las een passende passage voor uit de Statenbijbel, als eerbetoon aan dit belangrijke erfgoed.

Aansluitend opende Willem-Alexander de tentoonstelling ‘Werk, bid en bewonder - Een nieuwe kijk op kunst en calvinisme’  in het Dordrechts Museum.

Hij deed dat door een bijzondere Bijbel uit de Koninklijke Verzamelingen in een vitrine te plaatsen. Het thema was dus all-over aanwezig. De tentoonstelling laat de relatie tussen calvinisme en kunst in een brede context zien. Naast schilderkunst van onder andere Rembrandt, Bol, Van Gogh en Mondriaan, komen ook literatuur, muziek en kerkarchitectuur aan bod. ‘Ode aan de Synode’ duurt 180 dagen, even lang als de Synode destijds. En zo voelde het vast ook. 

Foto's © ANP