Vandaag wordt ze vier, prinses Amalia Gabriela Maria Teresa van Nassau. Woont in Frankrijk, groeit op in een wijngaard, heeft een broertje, prins Liam. En zit in een bijzondere positie.
Dat 'onze' Amalia als prinses van Oranje en beoogd troonopvolger ooit koningin wordt, staat zo'n beetje vast.
Voor haar Luxemburgse naamgenoot is dat nog ongewis, duidelijk is wel dat ze als huidige derde in de lijn van troonopvolging een serieuze kandidaat is.
En dat heeft een gevoelige reden. Groothertog Henri van Luxemburg heeft vijf kinderen, waarvan prins Guillaume (36) sinds 2000 de kroonprins is. Luxemburgse monarchisten – en oké, royaltyliefhebbers wereldwijd – hopen sinds zijn huwelijk met prinses Stéphanie (34) in 2012 op gezinsuitbreiding. Omdat ze hebben aangegeven graag kinderen te willen, omdat het ze gegund wordt en ook omdat daarmee de opvolging 'veilig' zou zijn gesteld.
Niemand weet of het stel gewoon geen haast heeft, nog niet toe is aan ouders worden of er misschien wel veel verdriet om heeft dat het nog niet is gelukt. En zeker als er zoveel belangstelling voor is, is het logisch om dat in het midden te laten, om extra speculaties te voorkomen. Maar opmerkelijk is het wel, in vergelijking met andere kroonprinselijke stellen, die niet wisten hoe snel ze de opvolging moesten regelen.
Stel nu dat Guillaume en Stéphanie om wat voor reden dan ook geen kind zullen krijgen, hoe gaat het dan verder? Het meest voor de hand liggende scenario is dat Guillaume zijn vader Henri dan te zijner tijd gewoon opvolgt. De groothertogen mogen graag bij leven een troonwisseling regelen, Guillaume heeft zich er jarenlang op voorbereid, niemand twijfelt eraan dat hij ooit het staatshoofd van Luxemburg zal worden.
Maar dan? Dan zal Guillaume's jongere broer prins Félix de eerstvolgende in lijn zijn, met daarna zijn dochter Amalia, hierop de arm bij haar moeder, prinses Claire.
Amalia zal daar, afhankelijk van de ontwikkelingen bij Guillaume en Stéphanie, zo rond het begin van haar middelbare schooltijd, duidelijkheid over hebben. Wat wel zo handig is qua opleiding en voorbereiding.
Misschien dat groothertog Henri (links) in 2011 een zeer vooruitziende blik had toen hij het decreet uitvaardigde dat de voorkeur niet langer naar een jongen als troonopvolger ging, maar dat de oudste het wordt, ongeacht of het een jongen of een meisje is.
Foto's © ANP, Cour Grand-Ducale de Luxembourg, BSR Agency