Prinses Anne 27 jaar getrouwd met Timide Tim

Anne's tweede man mag dan zwijgzaam zijn, hij is wél de kapitein van hun Ballochbuie.

Het is 27 jaar geleden dat prinses Anne (69), de enige dochter van de Queen, trouwde met Timothy Laurence (64), die in haar bijzijn slechts zelden zijn mond opendoet.

LEES OOK: Grappig: Prinses Anne krijgt standje van the Queen

Het was in 1992 het tweede huwelijk voor Anne die de eerste royal sinds 1905 was die hertrouwde. Timothy was vice-admiraal bij de Britse marine en leerde Anne kennen toen hij in 1986 ging werken voor haar moeder, als een van haar assistenten.

Anne's huwelijk met Mark Phillips bevond zich toen al in zwaar weer, in 1989 kondigden ze aan te gaan scheiden. Timothy en Anne correspondeerden al die tijd, in datzelfde jaar werd een deel van hun correspondentie gestolen. Deze billets doux werden aan The Sun aangeboden, waardoor hun contact bekend werd.

Wat Timothy precies in Anne zag is een mysterie, want ze kan bruusk, ongeduldig en snibbig zijn, terwijl Laurence gematigd-op-het-saaie af is. Misschien net waar ze aan toe was na haar eerste man, ongeleid projectiel Mark Phillips. Wel is het zo dat Anne beschikt over een gezond soort levenslust – ook in de liefde en ze kan vloeken als een bootwerker – en dat Timothy in het openbaar ingetogener is dan hij thuis is. Vrienden van het stel omschrijven hem als grappig en charmant, en bovendien een uitstekend tennisser.

Het stel koos ervoor om in Schotland te trouwen, in de buurt van Balmoral Castle. De Church of Engeland stond destijds nog niet toe dat mensen in de kerk hertrouwden als hun vorige partner nog leefde, de Church of Scotland kende dit soort morele bezwaren niet.

De hele familie was bij het huwelijk, de kinderen zijn Peter en Zara, Anne's zoon en dochter uit haar eerste huwelijk. Tim, zoals intimi hem noemen, kreeg geen titel. Wel is hij inmiddels Sir Tim, niet door zijn huwelijk, maar door zijn verdiensten voor de monarchie.

Anne en Timothy woonden eerst een tijdje in een appartement aan Dolphin Square in Londen, maar verhuisden later naar haar landgoed Gatcombe Park in Gloucestershire. Ze gebruiken St. James' Palace in de hoofdstad als werkpaleis.

Het huwelijk heeft zo zijn hobbels gehad: vooral tussen 2000 en 2003 werden ze nauwelijks in elkaars gezelschap gespot, maar inmiddels lijken ze elkaar toch weer te hebben gevonden. Tim vergezelt Anne vaak op werkbezoeken, sinds hij in 2010 afzwaaide bij de marine zit hij in het onroerend goed en werkt hij als adviseur voor defensie.

Het stel zeilt graag op hun Rustler 44 Ballochbuie voor de kust van Schotland. Ze doen dat al 26 jaar zonder crew, wat wel iets zegt over hun zeilkunst, want het zijn geen makkelijke wateren daar. Maar ze zijn handig: ooit meldden ze zich in de haven van Eigg op zoek naar een ventilatorriem die ze nodig hadden om zelf hun motor te repareren. Tot 2012 zeilden ze op een kleinere Rustler "maar ik wilde binnen wel eens rechtop kunnen staan, zodat we een iets groter schip hebben gekocht.", aldus Tim.

Als ze voor anker liggen, maakt de prinses ("Ik doe het voordek") in het kombuis vis pie of macaroni met kaas en mixt de ex-vice-admiraal zijn beroemde martini's met olijven en Siciliaanse citroenen. Misschien dat ze het de buitenwereld niet zo tonen, maar mensen die op deze manier samen kunnen zeilen, halen over het algemeen ook hun gouden huwelijk wel.

 

Foto's ©  ANP, Getty Images, The Royal Family, Yachting World

Laatste nieuws