Elke zichzelf respecterende royal gaat minimaal één keer langs bij de religieuze collega in het Vaticaan. Maar over de dresscode bestaat enige verwarring. We leggen het uit!
Sommige royals komen als een soort bruid naar hun pontificale audiëntie, zoals hier koningin Sofia van Spanje (links) en koningin Paola van België. Zij hebben het 'privilège du blanc', het recht van het wit. Dit levenslange recht is voorbehouden aan regerende vrouwelijke katholieke monarchen en katholieke echtgenotes van katholieke koningen. Andere dames – verschil moet er zijn – gaan in het zwart, bij voorkeur met een sluier of mantilla.
Faux pas, Camilla?
Hertogin Camilla, niet al te kerkelijk en bovendien Anglicaans (de kerk van Engeland is een mix van katholieke en evangelische elementen), sloeg de plank dus eigenlijk flink mis toen ze eerder deze week paus Franciscus bezocht in het crème. Ter verdediging van de hertogin van Cornwall: het bezoek aan Rome was zeer vol en liep uit, dus er was niet echt tijd om zich om te kleden. Het helpt dat de huidige paus geen protocol-fetisjist is.
'Privilège du blanc'
Er zijn niet veel dames die in het wit mogen. Op dit moment zijn dat Letizia en Sofia van Spanje, Paola en Mathilde ↑ van België, Maria Teresa van Luxemburg en prinses Charlene van Monaco. De mantilla is een generatiedingetje: Mathilde koos in 2015 bewust voor een bescheiden sluier, Paola koos in 2009 bij toen nog paus Benedictus toch voor meer volume in de vorm van ↓ een kam.
En Máxima dan?
Máxima is zelf katholiek, maar getrouwd met protestantse Willem-Alexander, zodat ze geen 'privilège du blanc' heeft. Bij de inzegening van paus Franciscus in 2013 (ze zijn hier nog net kroonprinses en kroonprins) droeg ze bescheiden zwart.
Ook bij het privébezoek dat Willem-Alexander en Máxima vorig jaar met de prinsessen aflegde, hield de koningin het bij een sluier. Misschien is ze toch iets te Nederlands geworden voor het theater van een mantilla?
Theatraal
Daarvoor moeten we bij koningin Sofia van Spanje zijn, die nog een klassieke mantilla draagt. Hierbij wordt de kanten sluier (vrijwel altijd chantillykant) over de kam (peineta) gelegd die in de chignon wordt gestoken.
De dresscode geldt alleen voor het Vaticaan zelf, toen in 2010 paus Benedictus in Spanje op bezoek was, droeg de koningin geen wit, al ging ze wel érg diep voor hem door de knieën.
Silvia: zwart
Koningin Silvia van Zweden hoort bij de protestante tak van het christendom en droeg dus zwart bij de paus in 2015. Kleindochter Leonore was nog zo klein dat ze zich niets hoefde aan te trekken van de dresscode.
Zo kan het ook
Het geloof van de Japanse keizerlijke royals ligt zo ver af van het katholisme dat prinses Kiko, hier met haar man prins Akishino, in 2016 gewoon in haar eigen traditionele kleren kon opdraven zonder aanstoot te geven.
Queen = hoofdbaas
De Queen is in Engeland hoofd van de Anglicaanse kerk en de officiële 'defender of the faith' en maakt dus zelf wel uit wat ze draagt, #hoofdbaas.
Lees ook:
- Koninklijke kniksjes: hoe heurt het eigenlijk?
- Royal rokjesdag: ode aan de loodveter
- Royal reverence: prinsessen doen het even voor